Erişilebilirlik

Fransa Kemer Sıkıyor


Fransa Başbakanı Francoise Fillon
Fransa Başbakanı Francoise Fillon

Euro ve borç krizi nedeniyle kredi değerlendirme kuruluşlarının AAA notunu gözlem altına aldığı Fransa ikinci tasarruf paketini açıkladı. G-20 zirvesinin hemen ardından açıklanan paket ile 2016 yılına kadar 100 milyar euro tasarruf edilerek bütçe açığının kapatılması hedefleniyor.

Yeni paket, ülkede İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en sıkı tasarruf tedbirleri olarak anılıyor. Euro bölgesindeki borç krizi etkisini hala sürdürürken domino etkisinden kurtulmak için hazırlanan ikinci paketi Başbakan François Fillon açıkladı

Ülkelerin ‘iflası’ kelimesinin artık olağandışı bir kelime olmaktan çıktığını ve her kesime ciddi fedakarlıklar düştüğünü dile getiren Başbakan, 2016 yılına kadar ilk paketle beraber toplam 100 milyar Euro’luk bir tasarruf öngördüklerini söyledi.

Pakete göre, kamu harcamalarında 1.5 milyar Euro tasarruf edilecek. Yaklaşan seçimlerde Seçim bütçeleri 5 milyon Euro kısılacak. Kamu harcamaları 2013 yılından itibaren her yıl 1 milyar Euro azaltılacak. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve bakanların maaşlarındaki artış dondurulacak böylece 500 milyon Euro tasarruf edilecek. Fillon, büyük kamu şirketlerinin patronlarına da aynı uygulamaya gitmeleri çağrısında bulundu.

Tasarruf Paketi’ndeki önemli kesintilerden biri de sağlık harcamalarında olacak. Bütçedeki en büyük deliklerden birisi olan sosyal sigortalar harcamalarının bütçedeki payı yüzde 2.8 yerine yüzde 2.5’e çekilerek 500 milyon Euro tasarruf edilecek. Daha önce 2018’de yapılması öngörülen emeklilik yaşını 62’ye yükseltme 2017’ye alınarak 4.4 milyar Euro ek tasarruf hedefleniyor. Paketle ayrıca, yüzde 5,5 oranında uygulanan katma değer vergisi de yüzde 7’ye yükseltilerek, 1,8 milyar tasarruf bekleniyor. Planla ayrıca büyük şirketlerden alınan verginin yükseltilmesi öngörülüyor. Yıllık cirosu 250 milyon Euro’yu aşan şirketlere uygulanan vergiler geçici olarak yüzde 5 artırılacak. Bütün bu tedbirlerle Fransa gayri safi milli gelirin yüzde 6’sı civarında seyreden bütçe açığını 2016 yılının sonunda sıfırlamayı hedefliyor.

Muhalefet öfkeli

Hükümet yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de göz önünde bulundurarak bir taraftan zaten krizle ezilen kitlelere daha fazla kemer sıktırarak öfkelerini çekmemeye, bir taraftan da fazla tasarruf önlemi ile büyümenin önüne geçmemeye çalışıyor. Ancak ana muhalefet Sosyalist Parti lideri Martine Aubry, bütçe açıklarını kapatma adına büyümenin engelleneceği uyarısında bulundu:

Hükümetin büyüme hedefini iki kez aşağı çektiğine dikkat çeken Aubry, paketin ‘ekonomi açısından tehlikeli ve sosyal olarak da adaletsiz olduğunu’ savundu. Yunanistan’ın da aynı tedbirleri uygulayarak iflasa gittiğini kaydeden Aubry, hep aynı sarmala girildiğini, tasarruf etmek adına büyümenin yavaşlatıldığını, büyümenin yavaşlamasıyla da ülkenin iflasa daha çok yaklaştığını önesürdü.

Çalışan kesim ise tasarruf paketine karşı sendikalararası bir toplantı çağrısı yaptı. FO sendikası Genel Başkanı Jean-Claude Mailly, "Tasarruf paketi intiharcı bir mantıkla hazırlanmış" diyerek pakete karşı eyleme geçeceklerini ve hiçbir eylem olasılığını göz ardı etmeyeceklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG