Erişilebilirlik

Fransa Eski Cumhurbaşkanı Yolsuzluktan Yargılanacak


Fransız sağının önemli isimlerinden Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında “ağır ve aktif yolsuzluk” ve “nüfuzunu kötüye kullanma” suçlarından dava açılmasına karar verildi.

Sarkozy’nin telefonlarını dinleyerek; yargıçlardan hakkında devam eden davalara ilişkin gizli bilgileri aldığını tespit eden soruşturma hakimleri, üç yıl süren soruşturmanın ardından, Paris Ceza Mahkemesi’nde dava açılmasını kararlaştırdı.

Sarkozy ile beraber Yargıtay Yüksek hakimlerinden Gilbert Azibert ve avukatı Thierry Herzog aleyhinde de dava açılması kararlaştırıldı.

Sarkozy’nin 2007’deki seçim kampanyası sırasında Libya lideri Muammer Kaddafi’den nakit para aldığı iddialarını araştıran soruşturma hakimleri Sarkozy ve avukatını dinelemeye alınca skandal ortaya çıkmıştı.

Dinlemeler sırasında Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog ile “Paul Bismuth” adlı bir şahıs üzerine aldığı bir telefonla görüştüğü ve görüşmede Herzog’dan “hakkında açılan L’Oreal soruşturmasıyla ilgili hakim Azibert’ten gizli dosyaya ait bilgileri almasını istediği ortaya çıktı.

Sarkozy’nin hakim Azibert’e, Bordeaux Adliyesi’nde devam eden soruşturmaya ilişkin gizli bilgileri vermesi karşılığında Monaco’da Yüksek Hakimliğe getirilme sözü verdiği de dinlemeler sonunda anlaşıldı.

Ancak üç yıl süren soruşturma sırasında Azibert bu iddiaları reddederek, Monaco’daki görevi de almadığını dile getirdi.

Avukat Thierry Herzog ise, müvekkille avukatı arasındaki görüşmeleri dinlemenin yasa dışı olduğunu dile getirerek bu dinlemelerin delil kabul edilemeyeceğini öne sürdü.

Ancak hakimler, sonuçta, “Sarkozy’nin tecrübeli bir dolandırıcı gibi başka isimler üzerine telefon alarak gizli görüşmeler yaptığını ve nüfuzunu kötüye kullanarak bir hakimi suça azmettirdiğine” hüküm vererek, Paris Ceza Mahkemesi’nde dava açılmasını kararlaştırdı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG