Erişilebilirlik

Fransa Snowden’in İltica Talebini Reddetti


Fransa, Amerikan istihbaratının telekulak skandalını ortaya çıkaran Edward Snowden’in iltica talebini reddetti.

Fransa İçişleri Bakanlığı, olayla ilgili taraf olarak yaptıkları hukuki incelemelerden sonra Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin eski çalışanı Snowden’in yaptığı iltica başvurusunu kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Son 11 gününü Moskova’nın Şeremetyevo Havalimanı’nın transit alanında mahsur durumda geçiren Edward Snowden, gittikçe daha fazla‘davetsiz misafir’ muamelesi görmeye başladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Snowden’ın kendine gidecek ülke bulması gerektiğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Edward Snowden’in mümkün olan en kısa sürede ülkesinden ayrılmasını istedi. Amerika da diğer ülkelerin Snowden’a iltica hakkı vermesini önlemeye çalışıyor.

Snowden, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin milyonlarca Amerikalı’nın telefon ve internet iletişimlerine ait verileri topladığını ortaya çıkarmış, bunun ardından Amerika’nın Türkiye de dahil Avrupalı müttefiklerinin de dinlediği yönünde haberler yayınlanmıştı.

Bazı Avrupalı liderlerin bu konuda şikayetlerini bildirmelerinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Başkan Barack Obama, izleme programıyla ilgili görüşme düzenleme konusunda anlaştı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Amerika’nın müttefiklerini dinlemesinin, ittifakın güvenliğini tehlikeye attığına inanmadığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG