Erişilebilirlik

Fransa Dışişleri Bakanı: 'PYD Davet Edilmedi'


Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Türkiye'nin, PKK'nın Suriye'deki kolu olduğu iddiasıyla, Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmelerine katılmasına itiraz ettiği PYD'ye davetiye gönderilmediğini açıkladı. BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile konuştuğunu belirten Fabius, “Mistura bana Suriyeli Kürtler’in temsilcisi PYD'ye davetiye gönderilmediğini söyledi” dedi. Fabius, buna karşılık müzakerelere kimin katılacağı ve masada nelerin konuşulacağının halen netleşmediğini belirterek, "Bu konular masaya oturmadan netlik kazanmalı" diye konuştu.

France Culture Radyosu'na konuk olan Laurent Fabius, Suriye hükümetinin de katılmasını bekledikleri müzakereler öncesi katılımcılarla ilgili bilgi almak üzere Mistura'yı aradığını ve bu konuda bir netlik beklediklerini söyledi. Türkiye'nin "PYD katılırsa biz protesto ederiz" açıklamasının ardından PYD'ye davetiye gönderilip gönderilmediği konusuna açıklık getiren Fabius, "Kürt grubunun katılması, müzakerelerle ilgili en büyük problemi oluşturuyordu. Bay Mistura bana Suriye Kürtleri PYD'ye davetiye göndermediklerini söyledi. Ayrıca Suriyeli muhaliflerin koordinatörü Riyad Hicab ile de görüştüm. Hicab da BM'ye bugün yanıt vereceğini söyledi" dedi. Gazetecilerin "Kürtler de davetli mi?" sorusu üzerine Fabius şu yanıtı verdi:

"Mistura davetiye mektuplarını gönderdi. Kürtler davetli değil. Mistura bana PYD'nin davet edilmediğini söyledi. Ama müzakerelerle ilgili pek çok problem var, en azından üç temel problem görülüyor. Birincisi bu müzakereye kimler katılacak? Fransa olarak biz Suriye hükümetinin yanı sıra muhalifleri temsilen Riyad grubunun da müzakerelere katılmasını istiyoruz. Mistura bana bunu doğruladı, katılacaklarını söyledi. İkincisi bombardıman devam ediyor. İnsani durum büyük problem. Bununla ilgili mutlaka bu müzakereler boyunca bir netlik olmalı. Üçüncü problem hangi konuların masaya geleceği. Biz politik geçiş dahil her konunun masaya getirilmesini istiyoruz. Fransa'nın pozisyonu, müzakerelere evet, bir politik çözüm bulunmalı, ama müzakerelerin detayları bu üç konu üzerinde daha da netleşmeli. Müzakere istiyoruz ama netlik de istiyoruz."

Esat'ın statüsü

Müzakereler davet edilen Esad rejimine ilişkin Fransa'nın pozisyonunun sorulması üzerine Fabius, özgür ve toprak bütünlüğünü sağlayan bir Suriye'de Esad'ın geleceğinin mümkün olmadığını dile getirdi. Fabius, "Bu hem ahlaki, hem de pratik açıdan olanaklı değil" dedi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Paris ziyareti dolayısıyla Suriye konusunu da görüşeceklerini ve Esad rejimi üzerinde baskı yapmasını da isteyeceklerini söyleyen Fabius, "Elbette Ruhani ile Suriye krizini konuşacağız. İranlılar önemli bir aktör. Hizbullah aracılığıyla Başar El Esad'ı destekliyorlar. Ama şimdi güvenlik ve barış için politik müzakerelerde ilerlemek gerekiyor. İranla da konuşuyoruz. Kerry ile, Mustiri ile, Lavrov ile ve ılımlı muhaliflerin lideri Hicab ile görüştüm. Bütün taraflarla diyalog içindeyiz" dedi.

Birleşmiş Milletler, Salı günü Suriye hükümetini ve muhalefetini resmen davet etti. Reuters'a konuşan PYD lideri Salih Müslim, kendilerine bir davetiye gelmediğini açıkladı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG