Erişilebilirlik

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault Türkiye'de


IŞİD'e karşı mücadele çerçevesinde Musul'a düzenlenen büyük operasyon Türkiye'ye mekik diplomasilerini artırdı. Amerikan Savunma Bakanı Ashton Carter'ın ardından şimdi de Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Ankara'ya gitti.

Ayrault, Türkiye,Yunanistan ve Kıbrıs'ı kapsayan 3 günlük gezisinde, Musul operasyonu ve Kıbrıs sorununu konuşmak üzere temaslarda bulunacak. Gezisine bugün (23 Ekim Pazar) başlayan Dışişleri Bakanı Ayrault, öncelikle Gaziantep'in Nizip kentindeki göçmen kampını ziyaret ederek kamp yetkilileri ve insani örgütlerle görüştü.

Ayrault, 24-25 Ekim günlerinde Ankara, Atina ve Kıbrıs'ta temaslarda bulunacak. Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Ocak 2014'teki Türkiye ziyareti sırasında kararlaştırılan "Fransa-Türkiye Stratejik Çerçeve" toplantılarının ikincisine katılacak ve Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek olan Bakan Ayrault, temaslarda ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye, Irak, IŞİD ile mücadele ve Musul operasyonunu görüşecek.

Bakanlar ve çalışma heyetleri arasında düzenlenecek toplantıda, göçmen krizi, Avrupa Birliği, Türkiye ile Avrupa arasında imzalanan göçmen geri kabul anlaşması ve diğer uluslararası dosyalar da ele alınacak.

Yunanistan ile göçmen krizi

Ankara'nın ardından 25 Ekim'de Atina'ya geçecek olan Fransız Bakan, Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Başbakan Aleksis Çipras tarafından kabul edilecek. Ayrault, Ankara'da olduğu gibi Atina'da da öncelikle göçmen krizini ele alacak. Görüşmede Fransa ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin artırılması konusunda da somut adımlar atılacak.

Kıbrıs temasları

Ardından Güney Kıbrıs'a geçecek olan Ayrault burada Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Dışişleri Bakanı M. Yannis Kasulides ve BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide ile bir araya gelecek.

Jean Marc Ayrault, Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile de bir görüşme yapacak.

Musul operasyonuna Charles de Gaulle savaş gemisinin demir attığı Kıbrıs açıklarındaki askeri üsten katılan Fransa için Kıbrıs stratejik önem taşıyor. Ayrıca Fransa, AB'yi de yakından ilgilendiren Kıbrıs sorununun çözümü için inisiyatif almanın yollarını araştırıyor.

Fransız Dışişleri Bakanlığı'ndan Kıbrıs'taki temaslara ilişkin yapılan açıklamada, "Sayın Bakan, Kasulides ile temaslarında çok sayıda anlaşmaya imzaya atacak ve Fransa'nın da desteklediği Kıbrıs'ta taraflar arasında devam eden müzakereler konusunu gündeme getirecek" ifadesi kullanıldı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG