Erişilebilirlik

Fransa'dan Rus Oligark Kerimov'a Şok Soruşturma


Fransız yargısı, Dağıstan kökenli Rus işadamı ve Senatör Süleyman Kerimov'u Nice'de göz altına aldıktan sonra Kerimov hakkında "örgütlü çete kurarak ağır vergi kaçırma ve milyonlarca Euro'yu bulan para aklama" şüphesiyle soruşturma açtı. Nice ve Cote d'Azur tatil bölgesinde çok sayıda villası bulunan Kerimov'un pasaportuna el konularak, 'katı adli kontrol' altına alındı.

Fransız polisi, Salı gecesi 23.20'de özel jetiyle Nice Havaalanı'na gelen Rus oligark Kerimov'u göz altına aldı. Nice Savcısı Jean-Michel Pretre, Auvare polis merkezine götürülen ve 24 saat gözaltında tutulan Kerimov hakkında soruşturma başlattıklarını duyurdu. Polis, Kerimov'un tatil beldesindeki 4 ayrı evinde çalışan 4 kişiyi de gözaltına aldı.

Nice Savcılığı Kerimov'un tutuklanmasını talep etti ancak gözaltı hakimliği sıkı adli kontrol altına kalarak Nice bölgesini terk etmemesi yönünde karar aldı. Kerimov'un pasaportuna el konulurken, 5 milyon Euro da ağırlaştırılmış kefalet ücreti belirlendi.

Rus işadamı hakkında, ismi görünmeyen sahte şirket ve aracı firmalar kurarak oluşturduğu bir sistemle vergi kaçırmak ve kaçırdığı vergileri Nice ve Cote d'Azur'da özellikle lüks turistik bölge Cap d'Antibes'de ev alarak akladığı iddiaları öne sürülüyor. Kerimov'un aynı zamanda sahip olduğu evlerin değerini vergiden kaçırmak amacıyla gerçek bedelinin altında gösterdiği de iddia ediliyor. Kerimov'un emrinde çalışan personele de maaşlarını nakit ödediği tespit edildi.

Kremlin ve Duma'dan tepki

Kerimov'un gözaltına alınmasının ardından Kremlin, "Rusya'nın Kerimov'u savunmak için her türlü çabayı sarf edeceğini" açıkladı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, "Süleyman Kerimov'un senatör ve Rusya vatandaşı olması nedeniyle, hukuksal haklarının korunması için her türlü çabayı göstereceğiz" dedi.

Rus senatör ve işadamı Kerimov'un Fransa'da göz altına alınması Rus Parlamentosu'nda da sert eleştirildi. Senatör Frants Klintsevitch, "gözaltı kararını Rus düşmanlığının bir ifadesi" olarak değerlendirirken, Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanı Konstantin Kosatchev de, Kerimov'un bir an evvel özgürlüğüne kavuşması için her çabayı göstereceklerini açıkladı.

Rusya'nın 21'inci büyük servetine sahip

Forbes Dergisi tarafından Rusya'nın 21'inci en zengin işadamı olarak gösterilen Kerimov, servetini Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından uygulanan özelleştirme politikası sırasında büyüttü. Rus maden devi Uralkali'nin bir numaralı hissedarı olan Kerimov, hissesini bu şirkete 3.6 milyar Euro karşılığında satmıştı. Rus oligark, Gazprom, SEU, Sberbank gibi kamuya ait ya da yarı kamu şirketlerde de hisse sahibi olmuştu.

Nice'in ünlü kordon yolu Promenade des Anglais'de, 2006 yılında, Ferrari marka otomobilliyle kaza yapan 51 yaşındaki Kerimov, Fransız medyasında gündeme gelmiş, yanıkları nedeniyle uzun süre hastanede tedavi görmüştü.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG