Erişilebilirlik

Fransa’dan ‘Köle Ticareti’ Tepkisi


Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiaları üzerine Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını talep etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, CNN televizyonunun geçen hafta yayımladığı köle açık arttırması görüntülerini skandal ve kabul edilemez olarak niteledi.

Elysee Sarayı'nda Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ile görüşmesi sonrasında açıklama yapan Macron, “Bu, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Umarım böyle suçları işleyen insan kaçakçılarıyla mücadelede daha ileri adımlar atabilir ve bu şebekeleri oradan kaldırmak için tüm ülkelerle işbirliği yapabiliriz” dedi.

Aynı zamanda Afrika Birliği dönem başkanı olan Alpha Conde ise Avrupa Birliği’ni eleştirdi. Conde, ortada bir hükümet olmamasına rağmen AB’nin göçmenleri Avrupa’ya göndermemesi konusunda Libyalılar’ı yüreklendirdiğini savundu.

Libya’da yaşananların şoke edici ve skandal olarak niteleyen Conde, “Ancak sorumluları da belirlemek durumundayız. Libya’da hükümet yok, bu nedenle AB, imkanı yokken gelişmekte olan bir ülkeyi seçip de mültecileri gözaltına almasını isteyemez” diye konuştu.

İnsan hakları örgütleri de, Avrupa Birliği’ni göçmenlerin Avrupa’ya akınını önlemesi için Libya’ya baskı kurduğu için eleştiriyor.

Örgütler Libya donanmasının göçmen kaçakçılarını, taşıdıkları insanlardan kurtulmaya zorladığını da savunuyor.

CNN’in yayınladığı görüntülerde siyah erkeklerin alıcılara ırgat olarak sunulduğu ve 400 dolar gibi fiyatlara satıldığı görülüyor. Uluslararası infiale neden olan görüntüler sonrası Avrupa ve Afrika genelinde gösteriler düzenleniyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin gelecek hafta toplanması bekleniyor. Hafta başında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de dehşete düştüğünü ve açık arttırmaların insanlığa karşı suç olarak soruşturulacağını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG