Erişilebilirlik

Fransa’dan İsrail ve Filistin’e Çağrı


Bölgede temaslarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, İsrail ve Filistin’e, nihai barışı sağlamak için karşılıklı adım atmaları çağrısında bulundu

İsrail’i ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, İsrail ve Filistin’e, nihai barışı sağlamak için karşılıklı adım atmaları çağrısında bulundu. İsrail parlamentosunda konuşan Hollande Kudüs’ün hem İsrail hem de Filistin’in başkenti olması gerektiğini de söyledi.

Hollande, konuşmasında İran’ın nükleer programını, bu konuda yapılan uluslararası görüşmeleri değerlendirdi ve Fransa’nın Tahran rejiminin nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğini kaydetti.

Hollande’ın konuşması öncesinde açıklama yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da, Filistin lideri Mahmud Abbas’tan İsrail’in Yahudi devleti olarak var olma hakkını tanımasını istedi, Ramallah’ta Filistin halkına doğrudan hitap etme teklifinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, sabah saatlerinde yaptığı bir diğer açıklamada da Netanyahu hükümetine yeni yerleşim birimlerinin inşaatlarını durdurma çağrısında bulundu.

Filistin lideri Mahmut Abbas’la Ramallah’da ortak basın toplantısında konuşan Hollande, süregelen inşaatların Filistinliler’le sürdürülen müzakereleri daha da karmaşık hale getirdiğini söyledi. Fransa’nın bu yerleşimlere karşı olduğunu ekleyen Cumhurbaşkanı, inşaatların iki devletli çözümü daha zor hale getirdiğini de ekledi.

İki taraf arasında Temmuz ayında tekrar başlayan barış görüşmeleri gizli sürdürülüyor ancak iki taraftan gelen açıklamalar az ilerleme kaydedildiğine işaret ediyor.

Cumhurbaşkanı Abbas basın toplantısında sürecin ağır işlemesinden duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi ve İsraillilerin serbest bıraktıkları mahkumlar karşılığında yerleşim birimlerinin inşaatına devam edebileceklerini düşündüğünü ancak bunun doğru olmadığını belirtti.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaşayan İsrailli yerleşimcilerin sayısı 500 binden fazla. 1967 yılında İsrail’in savaşla kazandığı bu bölgeler gelecekte var olması planlanan bir Filistin devletinin toprağı olarak düşünülüyor. Uluslararası kamuoyu bu yerleşimleri meşru saymıyor.

Aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in Gazze’de sürdürdüğü inşaatlar ise malzeme yetersizliği nedeniyle durma noktasına geldi.

Birleşmiş Milletler Filistinliler’e Yardım Kuruluşu (UNRWA) medya danışmanı Adnan Ebu Hasna Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada birçok inşaat alanında işçilerin elindeki inşaat malzemelerinin tükendiğini söyledi.

İsrail’in özel sektör ve uluslararası kurumların gereksinimi olan inşaat malzemesine ambargo uyguladığını hatırlatan Hasna bu nedenle 20 projenin inşasının durdurulduğunu söyledi. Projelerin toplam değerlerinin 75 milyon dolar olduğunu belirten Hasna projeler arasında okul, ev, klinik ve mülteci kamplarının altyapısının geliştirilmesi olduğunu da ekledi.

İsrail, geçen ay Hamas’a ait bir tünelin ortaya çıkarılmasından sonra ambargo uygulamasını başlatmıştı. İsrail milislerin tüneli İsrail’e karşı saldırı düzenlemek için kullandığını iddia ediyor.

Komşu ülke Mısır da İsrail ve Gazze arasında kaçakçılık için kullanılan tünelleri kapattı. Birleşmiş Milletler Mısır’ın kararının %30 işsizlik olan Gazze’deki ekonomik durumun daha da kötüleşmesine neden olduğunu bildiriyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG