Erişilebilirlik

Fransa’dan Eşcinsel Evliliğe ‘Evet’


Fransa Ulusal Meclisi, ülkede eşcinsellerin evlenmesine ve evlat edinmelerine olanak getiren yasayı onayladı. Ülkeyi adeta ikiye bölen ve Sosyalist hükümet ile Katolik kilisesini karşı karşıya getiren yasanın kabulü ile Fransa eşcinsel evliliğe onay veren Avrupa Birliği’nde 9, dünyada da 14’üncü ülke oldu.

Fransa’da altı aydır ülkeyi ikiye bölen ‘Herkese evlilik yasası’, 6 ay süren hararetli tartışmaların ve ülkeyi sarsan sokak eylemlerinin ardından kabul edildi. Aralık ayında hükümete sunulan tasarı, 29 Ocak tarihinde görüşülmeye başlandı. Sosyalist iktidar, sol blok ve bazı merkez sağ milletvekilleri yasayı desteklerken, sağ muhalefet, aşırı sağ, Katolik kilisesi ve Katolik özel okulları yasaya adeta savaş açtı. Yasaya karşı çıkanlar, aylar süren sokak gösterilerinde eşcinsel evlilikten çok, ‘Her çocuğa bir anne, bir baba’ sloganıyla, eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkına tepki gösterdi. Milletvekilleri Meclis’te her türlü tıkama yönetimini kullanarak görüşmeleri uzattı. Yasa, Meclis ve Senato’da uzun görüşme maratonunun ardından kabul edildikten sonra, geçtiğimiz hafta son okuma için Ulusal Meclis’e geri döndü.

“Demokrasi düşmanları çıksın”

Dün yapılan son görüşmeleri, barutlu tehdit mektubu alan Meclis Başkanı Claude Bartolone yönetti. Yasa üzerindeki son görüşmelerin tamamlanmasının ardından, tribünlerde görüşmeyi izleyen bir grup oylamaya geçilmesini protesto ederek slogan atmaya başladı. Bunun üzerine güvenlik görevlilerini çağıran Bartolone, “Bu aşırıları çıkarın buradan. Demokrasi düşmanlarının bu çatıda yeri yok. Burası demokrasi aşıklarının çatısı. Herkes yerini alsın ve oylamaya geçelim” diyerek ortamı yatıştırdı. Yasa 225’e karşı 331 oyla kabul edildi. Oylamanın hemen ardından UMP’li muhalif vekiller, yasanın hazırlayıcısı Adalet Bakanı Christiane Taubira’nın konuşmasını dinlemeden salonu terk ettiler.

“Eşcinsel gençler, başınızı dik tutun”

Teşekkür konuşması yapan Taubira, Fransa’nın demokrasi yolunda tarihi bir adım daha attığını belirterek, “Eşcinsel gençlerimize sesleniyorum. Kaliteleriyle, yetenekleriyle, eksikleriyle, fazlalarıyla onlara toplumun bağrını açıyoruz. Umutsuzluklarınızı süpürün. Başınızı dik tutun. Bu toplumda sizin de herkes gibi hakkınız var” dedi. Taubira’nın sözlerini milletvekilleri ayakta alkışladı.

AB’de Hollanda, Belçika, İspanya, İsveç, Norveç, Portekiz, İzlanda ve Danimarka, dünyada ise Yeni Zelanda, Güney Afrika, Meksika, Arjantin, Kanada ve ABD’nin 9 eyaletinde eşcinsel evlilik yasallaştı.

Muhalefet, aynı akşam gerekli imzayı bularak, özellikle çocukların geleceği için, ‘evlat edinme hakkının iptali’ talebiyle, yasayı Anayasa Konseyi’ne götürdü. Konsey en geç bir ay içinde kararını verecek. Ancak yasanın anayasaya aykırılık içerdiği iddiası güçlü bulunmuyor.

400 Belediye Başkanı karşı

Yasanın geçmesine rağmen, bir grup belediye başkanının direnişi de sürüyor. Kendilerine eşcinsel nikah kıyma zorunluluğu getiren yasaya ‘istifa etmek ya da hapis yatmak pahasına’ karşı çıkacaklarını açıklayan 400 Belediye Başkanı ‘kendi belediyelerinde eşcinsel nikah kıymayacaklarını’ duyurdu. Belediye başkanları nikah kıymayı reddetmeleri durumunda üç yıla kadar hapis ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılabilecekler.

Eşcinsel Düğün Fuarı

Evliliklerin giderek azaldığı Fransa’da her yıl 240 bin çift evleniyor. Eşcinsel çift sayısı ise toplam 200 bin civarında. Yasanın çıkmasının hemen ardından 27 Nisan tarihinde, eşcinsel evlilik fuarı Paris’te 700 metrekarelik bir salonda düzenlenecek. 36 standın yer alacağı fuarda düğün kartlarından, eşcinseller için özel balayı turlarına kadar pek çok yeni öneri yer alacak. Ocean Rose Marie adlı oyuncu tarafından yazılan ‘Eşcinsel Evlilik Pratik Rehberi’nde ise, gey şarkıcılardan oluşan düğün şarkılarından, pirinç yerine patlamış mısır atılmasına kadar birbirinden farklı fikirler yer alıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG