Erişilebilirlik

Fransa'da Yerel Seçimlerin İkinci Turu


Fransa’da yerel düzeyde yapılan, ancak ağır ulusal sonuçlar doğuracak İl Genel Meclisi seçimlerinin ikinci turu bugün yapılıyor. Nicolas Sarkozy’nin liderliğindeki Halk Hareketi Birliği (UMP) ile aşırı sağ lider Marine Le Pen’in yönetimindeki Ulusal Cephe (FN) ilk turun galibi olurken, iki sağ parti ikinci turda iktidardaki Sosyalist Parti’yi ağır bir yenilgiye uğratmaya hazırlanıyor.

Her yıl İl Genel Meclisleri için ayrılan 70 milyar Euro’luk bütçenin kullanılmasına karar verecek Meclis üyeleri, seçildikleri kentlerin yol, okul yapım ve onarımı ile kentin ekonomik kalkınma projelerine onay veriyor. Yerel anlamda son derece önemli bir seçim ve adaylar politik tercihlerinin ötesinde yerel olarak sahip oldukları güce bağlı olarak da seçiliyor. Bu nedenle seçimler, her parti için yerel bazda önem taşıyor. Ancak Front National’in önlenemeyen yükselişi, Sarkozy’nin siyasete dönüşü ve iktidardaki Sosyalist Parti ile Cumhurbaşkanı François Hollande’ın her geçen gün kan kaybetmesi, seçimlerin sonuçlarına ülke genelinde bir önem kazandırdı.

İlk turda sağın zaferi

Yaklaşık 40 milyon seçmenin sandığa davet edildiği ikinci tur seçimlerin, geçen hafta yapılan ilk turunda seçmenin yüzde 49’u sandığa gitmişti. İlk turun galibi, merkez sağ UDI ile ittifak yaparak yüzde 28,7 oy alan Sarkozy’nin partisi UMP oldu. Hiçbir parti ile ittifak yapmadığı halde tek başına yüzde 25,2 oranında oy alan Front National (FN) de kendisini “seçimlerin asıl galibi” ilan etti. FN, 43 ilde liste başı oldu. İktidardaki Sosyalist Parti (PS) ise yüzde 21,4 oyla ancak üçüncü parti olabildi.

İlk turda elde edilen sonuçlar ışığında 149 yerleşim biriminde yüzde 50 barajını aşan isimler seçildi. Ancak barajı aşamayan adaylar ikinci turda, bin 614 yerleşim biriminde düelloya tutuşacak, 278 birimde ise yarış 3 aday arasında geçecek.

Sol darbeyi hafifletmeye çalışıyor

İki tur arasında seçmene kitlesel olarak sandığa gitmeleri çağrısı yapan Sosyalist Parti, hükümetin politikalarına öfke duyan tabanını sandığa gitmesi için uyardı. Elinde tuttuğu İl Genel Meclisi üyeliklerinin yarısından fazlasını kaybetme riskiyle karşı karşıya olan Sosyalist Parti, “FN’e karşı cumhuriyetçi blok” oluşturma önerisiyle kaybı en aza indirmeye çalışıyor.

Valls: ‘FN’e oy vermeyin’

Aşırı sağ parti FN, seçimlerde tek başına en çok oy alan parti olsa da, PS’in “FN’e oy vermeyin, cumhuriyetçi partileri destekleyin” çağrısı nedeniyle ikili yarışları kazanması zor olacak. FN’e karşı kampanya yürüten Başbakan Manuel Valls, bir taraftan “FN’e oy vermeyin” derken, diğer taraftan da iki tur arasında gerçekleştirdiği tüm mitinglerinde “Her şey bitmedi, sandığa gelin” diyerek kendi tabanını sandığa getirmeye çalıştı.

Sarkozy: ‘Ne FN, ne PS’

UMP lideri Sarkozy de, “Ne FN, ne PS, ikisine de oy vermeyin” diyerek, PS’in “Cumhuriyet için blok” çağrısına katılmadı. Siyasete geri döndükten sonra ilk seçim sınavından zaferle çıkan Sarkozy, ilk turda zaferini ilan etmedi ancak UMP’nin sandıktan büyük bir zaferle çıkmasının beklendiği ikinci turun ardından, bu kadar alçak gönüllü bir ton izlemeyecek. Sarkozy, ikinci turun ardından “Değişim İl Meclisi seçimlerinden başladı. Sağın lideri benim” diyerek, FN’e en iyi alternatifin kendisi olduğunu söyleyecek. Sarkozy, 2016’da cumhurbaşkanı adaylığı için yapılacak ön seçimlere de parti içindeki rakiplerinin önünde girmeyi hedefliyor.

FN lideri Marine Le Pen de hiçbir ittifaka gitmeyeceklerinin altını çizerek, seçim stratejisini üçlü çekişmelerden galip çıkma taktiği üzerine kurdu. FN’in kalesi olan Vauclause, Aisne, Pas de Calais ve Gard kentlerinde kazanması bekleniyor.

Dengeler tersine dönecek

Seçimlerden önce, İl Genel Meclisleri’nde, 60 il yönetimi solun, 40 il yönetimi de sağın elindeydi. Seçimlerin ardından en kötü ihtimalle tablonun tersine dönmesi, UMP’nin en az 60 il yönetimini ele geçirmesi bekleniyor. Ancak Fransa’nın yerel yönetimlerinde yeni bir renk de ortaya çıkabilir. Bugüne kadar İl Genel Meclis’lerinde tek başkanı bulunmayan FN, 2 ila 4 ilde yönetimi alabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG