Erişilebilirlik

Fransa’da Türkiye-AB Tartışması: Gündem OHAL ve İdam


Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye tartışmalarının ardından Avrupa’nın iki dinamo ülkesi Almanya ve Fransa’da Türkiye’nin AB üyeliği tartışmaları devam ediyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile Türkiye’de idam cezasının geri getirilmesi tartışmalarını ve OHAL uygulamalarını görüştü.

AB Dışişleri Bakanları’nın Türkiye gündemli toplantısının ardından Fransız Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland Türkiye’deki son durumu tartışmak üzere bir araya geldi. Jagland’ın 11 Kasım’da Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yapılan görüşmede Ayrault, başarısız darbe girişiminden sonra ülkede OHAL kapsamında yaşanan uygulamaları değerlendirdiklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise, isim vermeden idam cezası tartışmalarına atıfta bulunularak, “Türkiye’de terörle mücadele konusunda yapılmak istenen değişiklikler ve bu değişikliklerin Avrupa Konseyi değer ve uygulamalarıyla uyumu konusu ele alındı. Fransa, Türk yetkililerin İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere Avrupa Konseyi değer ve angajmanlarına bağlı kalması için, Avrupa Konseyi’nin Türk otoriteleri ile yürüttüğü diyaloğa büyük önem veriyor” denildi.

Sağ ve soldan “Türkiye ile müzakereler kesilsin” sesleri

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arefesinde, Avrupa Birliği tartışmalarıyla birlikte yürütülen Türkiye tartışmaları, özellikle Fransız gazeteci Olivier Bertrand’ın Türkiye’de 3 gün gözaltına alınması nedeniyle daha da alevlendi. Komünist Parti ve Yeşiller Partisi’nin HDP’li milletvekillerinin tutuklanması ve basın özgürlüğü konularındaki eleştirilerinin ardından, merkez sağ ve sağ politikacılardan da “Türkiye ile üyelik müzakereleri kesilsin” sesleri yükselmeye başladı.

Fransız sağının 27 Kasım’da yapılacak ön seçimlerinde cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan eski AB Bakanı Bruno Le Maire, “ölüm cezalarının geri getirilmek istenmesi, milletvekillerinin ve gazetecilerin tutuklanması gibi Avrupa’nın temel değerlerini çiğneyen Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmasını” istediklerini söyledi.

BFM TV’ye konuşan Bruno Le Maire, “Avrupa, göçmen anlaşması nedeniyle olup bitenlere karşı sessiz kalıyor. Göçmen anlaşmasından dolayı ne kadar üzgün olduğumu anlatamam. Türkiye ile anlaşmak yerine, AB liderleri bir araya gelip kendi sınırlarını korumaya dönük kararlar alabilirdi. AB liderlerini bir an evvel toplanarak bu anlaşmayı sonlandırmaya ve Türkiye ile üyelik müzakerelerini durdurmaya çağırıyorum. AB liderlerinin sessizliği çok büyük bir politik hata” dedi.

Fransız sağının diğer iddialı Cumhurbaşkanı adayları Nicolas Sarkozy ve Alain Juppe de, açıkça Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasını istiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG