Erişilebilirlik

Fransa'da Siyasetin Gündemi Güvenlik Sorunu


Paris’teki terör saldırıları önce şok, ardından yas getirdi, saldırıya uğrayan noktalara çiçekler bırakıldı, halk kan bankalarına akın etti, teröre hayır yürüyüşlerine binlerce kişi katıldı. Fransa’nın popülaritesini yitiren Cumhurbaşkanı François Hollande, kısa süreliğine de olsa halktan gördüğü destek oranını arttırdı.

Oysa Nice’te Bağımsızlık Günü düzenlenen terör saldırısından sonra verilen tepkiler, Paris’tekilerden çok farklı oldu. Birlik beraberlik mesajları yerine Fransa topraklarında 18 ay içinde girişilen üçüncü terör saldırısını önleyemediği için solcu hükümete yönelik suçlamalar öne çıktı. Sokaklara korku ve bezginlik hakim. Fransa’da seçimlere bir yıldan az kala güvenlik sorunu, istihdam ve ekonomik büyümeyle birlikte en öncelikli kampanya konusu olarak dikkat çekiyor.

Merkezi Paris’te bulunan anket kuruluşu PollingVox’un başkanı Jerome Sainte-Marie, şu anda en çok tartışılan konunun güvenlik olduğunu, konunun yavaş yavaş siyasi bir nitelik kazanacağını ve özellikle Avrupa’da göçmenlik ve İslam konusunun öne çıkacağını söylüyor.

Avrupa Birliği içinde güvenliğin en öncelikli kaygı olduğu göze çarpıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, İngiltere’nin AB’den çıkmaya karar verdiği referandumdan sonra birliği canlandırmak amacıyla bu hafta Portekiz ve İrlanda’ya yaptığı ziyaretlerde en çok güvenlik meselesine yoğunlaşıyor. Hollande, Nice saldırısından sonra üç Avrupa başkentine daha yapacağı ziyaretleri iptal etmek zorunda kalsa da kimileri, saldırıların Hollande’in Avrupa içinde elini güçlendirdiği görüşünde.

Fransız Les Echos gazetesi, ”Vatandaşların ve Avrupa Birliği’nin güvenliği, Paris’ten Varşova’ya herkesin paylaştığı bir değerdir.”

Jerome Sainte-Marie ise iyimser değil. Uzman, güvenlik meselesinin Hollande’ın başarısız kaldığı alanlardan biri olduğu algısının güçlendiğini belirtiyor.

Tunus kökenli Muhammed Lahoualej-Bouhlel’in Nice’de kullandığı kamyonu Bağımsızlık Günü’nü kutlayan kalabalığın içine sürerek düzenlediği saldırıdan sonra kamuoyunda gerginlik arttı.

Nice’e giden Başbakan Manuel Valls, protestocuların ‘Katiller’ ve ‘İstifa et’ sloganlarıyla karşılaştı.

Fransa Kamu Görüşü Enstitüsü IFOP’un Nice saldırısından bir gün sonra yaptığı ankete katılanların yüzde 67’si, hükümetin terörle mücadele becerisine güvenmediğini kaydetti.

IFOP Genel Müdürü Frederic Dabi, Fransız haber ajansına yaptığı açıklamada, kamuoyunun görüşlerinin nasıl değişeceğini tahmin etmenin çok zor olduğunu söyledi. Uzman, Hollande ve hükümetinin Nice saldırısından sonra destek oranını arttırabileceğini ya da kamuoyunda ‘bu hükümet bizi koruyamaz’ görüşünün ağır basacağını kaydetti.

Hollande’ın siyasi rakipleriyse vakit kaybetmedi.

Önümüzdeki yıl seçimlerde şansını yeniden denemesi gündeme gelen eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ‘Henüz cenazeler kaldırılmadan birbirimizle savaşmaya başlamamalıyız. Ancak son 18 aydır yapılması gereken hiçbir şeyin yapılmadığı da bir gerçek’ dedi.

Bir başka cumhurbaşkanı adayı, eski başbakan Alain Juppe de benzer sözler söyledi. Juppe, ‘Eğer gereken herşey yapılsaydı bu saldırı olmazdı’ dedi.

Göçmenlik karşıtı aşırı sağcı Marine Le Pen ise İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’un istifasını istedi. Le Pen, ‘Başka bir ülkede Bernard Cazeneuve’unki kadar kötü bir sicili olan bir bakan şimdiye çoktan istifa etmişti’ şeklinde konuştu.

Fransız yetkililerin attığı adımlarsa oldukça tartışmalı. İnsan hakları örgütleri Kasım ayındaki saldırılardan sonra uygulanmaya başlayan acil durum önlemlerinin insan hakları ihlallerine yol açacağı uyarısında bulunuyor.

Fransa’nın önde gelen güvenlik uzmanlarından François Heisbourg ise ‘Yetkililerimiz kendilerine gelinceye kadar kaç kişi daha ölecek, yaralanacak? Kaç aile daha parçalanacak? Kaç müttefikimiz daha hayalkırıklığına uğrayacak?’ sorusunu soruyor.

İçişleri Bakanı Cazeneuve ve Başbakan Valls, Pazar günü yaptıkları ortak açıklamada hükümetin şimdiye kadar terörle mücadelede çok çaba gösterdiğini, hatta Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında girişilmesi planlanan bir saldırının önlendiğini, hükümetin bu çabalarını arttırarak devam ettireceğini bildirdi.

Bazı Fransızlar, terör saldırılarını önceden görmenin mümkün olmadığını söylüyor. Sol görüşlü Maryse Pinheiro, tüm halkı evlerinde tutmak, otomobil ve kamyonları sokaklardan men etmek dışında yapılacak çok da şey olmadığı görüşünde. Pinheiro, hükümete yönelik suçlamaları haksız buluyor.

PollingVox anket şirketinden Jerome Sainte Marie ise Cumhurbaşkanı Hollande’ın son günlerde gönderdiği çelişkili sinyallere dikkat çekiyor. Sainte Marie’nin sözünü ettiği sinyaller, önce ay sonunda acil durum halinin kaldırılacağını açıklamak, ancak Bağımsızlık Günü saldırısından sonra bu durumun süresinin uzatılacağını açıklamak.

Sainte Marie, bu adımların, olaylar karşısında soğukkanlılığını yitiren ve olanlarla başa çıkamayan bir cumhurbaşkanı izlenimi bıraktığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG