Erişilebilirlik

Fransa’da Okullarda ‘Cinsiyet’ Tartışması


Fransız hükümetinin okullarda ‘cinsiyet ayrımına ilişkin önyargıları’ gidermek için eğitim sistemine eklemek istediği ‘Eşitliğin ABCD’si’ adlı program büyük tartışma yarattı

Fransa’yı sallayan ‘eşcinsel evlilik’ yasasının ardından, şimdi de ‘cinsiyet teorisi’ tartışması alevlendi. Fransız hükümetinin okullarda ‘cinsiyet ayrımına ilişkin önyargıları’ gidermek için eğitim sistemine eklemek istediği ‘Eşitliğin ABCD’si’ adlı program büyük tartışma yarattı.

Yeni uygulamaya karşı çıkan sinemacı-yazar Farida Belghoul, “cinsiyet eşitliği’ adı altında eşcinselliğin özendirildiği ve cinsel farklılıkları çocukların beyninden silen cinsiyet teorisinin yayılmaya çalışıldığını” öne sürerek, velileri protesto etmeye davet etti. Çağrı üzerine, Strasbourg ve Paris’te, çoğunluğu Müslüman ailelerin çocuklarını okula göndermemesi şok yarattı. Milli Eğitim Bakanlığı okullara gönderdiği genelgede protestocu velilere yeni uygulamanın doğru anlatılmasını istedi.

Hükümetin kadın erkek eşitliğini daha küçük yaşlarda okullarda vermeyi hedefleyen “Egalite de ABCD/ Eşitliğin ABC’si” beklenmedik bir direnişle karşılaştı. Şimdilik yalnızca pilot okul olarak seçilen 275 ana ve ilkokulda 600 sınıfta başlanan eşitlik derslerinde, cinsiyete ilişkin “kızlar bebekle oynar, erkekler arabayla ve topla”, “Kızlar mühendis, erkekler ebe olmaz”, “kızlar pembe-erkekler mavi; kızlar etek, erkekler pantolon giyer” gibi klişeler kırılmaya çalışılıyor.

Projeye direnen Arap kökenli yazar ve sinemacı Farida Belghoul ise, projenin ideolojik olduğunu ve ‘cinsiyet teorisi’ni yaymayı amaçladığını öne sürerek velileri bu derslere karşı ‘ayda bir kez çocuklarını okula göndermeme’ eylemine çağırdı.

Belghoul’un eylemi 24 Ocak’ta Strasbourg’da, 27 Ocak’ta da Paris’teki okullarda beklenmedik bir katılım gördü. Paris’in en hassas mahallelerinde 100 kadar okulda başarılı olan eyleme Civitas gibi aşırı Katolik dernekler ve Christine Boutine gibi Katolik politikacılar da destek verdi. Hareket sosyal medya ve internet üzerinden de giderek artan bir desteğe ulaşıyor.

‘Uygulamalı mastürbasyon dersi’

Bir okul müdürü, velilere giden SMS mesajlarında, “Seçim basit. Ya cinsiyet teorisini kabul edersiniz, böylece çocuklarımıza kız ya da erkek olarak doğmadıklarını, sonradan cinsiyetlerini seçtiklerini öğretirler. 2014 yılından itibaren kreşlerde bile çocuklarınıza nasıl mastürbasyon yapıldığını uygulamalı olarak gösterirler. Ya da çocuklarınızın geleceğini savunursunuz. Bütün velileri ayda bir gün çocuklarını okula göndermeme eylemine çağırıyoruz” yazdığını açıkladı. Mesajlarda daha fazla bilgi için Farida Belghoul’un sitesine gönderme yapıldığı da aktarıldı.

27 Ocak’ta 80 öğrencisi gelmeyen okul müdürü “Veliler bana gelerek, gay lezbiyen derneklerinden gelen kişilerin çocuklara nasıl öpüştüklerini gösterdiklerind, Yahudi derneklerinin gelerek çocukların cinsel organlarına bakıp isterlerse cinsiyet değiştirebileceklerini söylediklerine ve okulda porno film gösterildiğine kadar her şeyi söylediler. Elbette tüm bunlar korkunç birer yalan. Ama bana ‘Eğer internette bunlar varsa, demek doğru’ yanıtını veriyorlar. Gelmeyenlerin çoğu Türk, Arap ve Roman. 30 yıllık meslek hayatımda böyle şey görmedim” diye konuştu.

‘Cumhuriyet değerlerini öğretiyoruz’

Milli Eğitim Bakanı Vincent Peillon, Meclis’te kendisine yöneltilen sorular üzerine, “Milli Eğitim cinsiyet teorisini tümüyle reddediyor. Böyle bir teori yok. Bu kocaman bir yalan. Bütün bunlar inkarcı, aşırı sağ grupların söylemleridir. Bütün aileleri temin ediyorum, okullarda nefret ve bölünme yaratmak isteyenleri dinlemeyin. Biz sadece cumhuriyetin kadın erkek eşitliği değerini çocuklarımıza öğretiyoruz” dedi.

Fransa Müslüman Dernekleri Federasyonu CFCM ise, gelişmelerden kaygı duyduklarını, bakanlığın kendilerine bilgi vermediğini, uygulama hakkında federasyonun bilgilendirilmesi çağrısında bulundu.

Farida Belghoul tartışması

Siyasi hayatına Komünist olarak başlayan ama daha sonra kendisi gibi soldan, aşırı sağa kayan yazar Alain Soral’a yaklaşan Farida Belghoul, Fransız siyasi yelpazesinin ilginç bir ismi. Belghoul, iki oğlu ve bir kızını okuldan çekerek kendisi eğitme kararı aldı.

Anne babalara “Çocuklarınızın cinsiyet duygusu yok edilmeye çalışıyor, çocuklarınıza sahip çıkın” çağrısı yapan Belghoul, “Bu karar radikal feminist ve de eşcinsel örgütler tarafından hükümete empoze edildi. Hükümet üzerinde etkili çevreler. İlkokullarda, okuma yazma bilgisi bu kadar gerilemişken, ilkokul öğrencileri basit matematik işlemlerini bile çözmekte zorlanırken, hükümetin, cinsiyet teorisinin yaygınlaşmasını öncelik haline getirmesini anlamıyorum” diyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG