Erişilebilirlik

Fransa’da Müslümanlara Saldırı Hazırlığında 10 Irkçı Militana Gözaltı


Fransa’da müslüman topluma saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen 32 – 69 yaşları arasındaki 10 aşırı sağ, ırkçı militan tutuklandı. Saldırganların, askeri eğitim aldıkları ve radikal imamları, radikal cihatçı mahkumları ve türbanlı kadınları hedef almaya hazırlandıkları açıklandı.

Fransız anti terör birimlerinin 14 Haziran’da başlattığı soruşturma ışığında, Cumartesi gecesini pazara bağlayan saatlerde şiddet eylemlerine geçme hazırlığında oldukları tespit edilen militanlara polis operasyon düzenledi.

Aşırı sağ militanlar Paris’in banliyölerinde, Versailles kentinde, Korsika adasında, Bordeaux kentinin de bulunduğu Gironde bölgesinde, Charente ve Vienne kentlerinde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda göz altına alındı.

Grubun kendisini Operasyonel Güçler Eylemi (Action des forces opérationnelles/ AFO) diye adlandırdığı ve gözaltına alınan isimler arasında eski asker ve polislerin olduğu, Guy S. adlı emekli bir polis tarafından yönetildiği açıklandı.

"Fransa’nın savaşı"

Gruba ait "Guerre de France/ Fransa’nın Savaşı" adlı internet sitesinde, silahlı ve askeri bir savaşa hazırlık yapılmasını savunan grubun "şüphe götürmeyecek bir şekilde gerçek bir silahlı çatışmaya hazırlandıkları" belirtildi.

Dosyaya yakın polis kaynakları grubun, "radikal islamcı isimlere saldırı hazırlığında olduğunu" tespit ettiklerini, "özellikle radikal cami imamlarını, radikal islam suçlamasıyla cezaevinde yattıktan sonra serbest bırakılan mahkumları ya da yolda tesadüfen seçilen türbanlı kadınları hedef almaya hazırlandıklarının" tespit ettiklerini açıkladı.

Silahlı savaşa hazırlanıyorlar

İstihbarat birimlerinin dinleme kayıtlarından elde ettiği bilgilere göre, grup bu hedefini gerçekleştirmek için silah edinme planları yaparken, yakalanan şahıslardan bazılarının silahlı olduğu belirtildi. Operasyonlarda, çok sayıda el yapımı bomba ve silahın da ele geçirildiği belirtildi.

Fransız yasalarına göre en fazla 96 saate kadar göz altında tutulabilecek militnalar, ön soruşturmanın ardından hakim karşısına çıkarılacak.

İçişleri Bakanı Gerard Collomb, "Hangi kaynaktan gelirse gelsin, iç istihbarat birimlerinin Fransızları korumak için gösterdiği kararlı tutumu selamlıyorum " dedi.

Cihatçı saldırıların ardından yeniden ortaya çıktılar

Fransız polisi, 2015 yılından bu yana, cihatçı tehdidin ardından, yeniden oluşmaya başlayan aşırı sağ gruplarla ilgili yeni dosya açmaya başladıklarını dile getirdi.

Daha önce de, Ekim 2017’de, polis bir başka aşırı sağ oluşum Action Français (OAS) adlı grubu dağıtmıştı. Grup, ismini 1960 yılında Cezayir’in özgürlüğüne karşı çıkan bir kanlı örgütten aldığını kabul etmişti. "Teröre dayalı ters göç başlat" sloganıyla kurulan Grup, radikal sol lider Jean-Luc Melenchon ile iktidar partisi LREM lideri Christophe Castaner’in yanısıra kebapçı dükkanları ya da camileri de hedef almıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG