Erişilebilirlik

Fransa’da Hollande’a Karşı Sürpriz Aday


Fransa’da Nisan 2017’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iddialı süren yarışta tüm dengeleri değiştireecek yeni bir adaylık daha ortaya çıktı. Hollande’ın “evladım gibi sevdiğim ve güvendiğim çok başarılı bir genç” diye tanımladığı Ekonomi eski Bakanı Emmanuel Macron, bir süredir beklenen adaylığını resmen açıkladı. Macron’un adaylığı Fransa’da tüm kartları değiştirecek “pimi çekilmiş el bombası” etkisi yarttı. Bütün bu gelişmelerin dışında kalarak kampanyasını yürüten aşırı sağ parti FN lideri Marine Le Pen ise oylarını artırmayı sürdürüyor.

Paris’in en sıkıntılı banliyölerinden Bobigny’de gençlere formasyon veren bir araba tamir garajında adaylığını açıklayan ve işssizlik altında ezilen banliyö gençliği başta olmak üzere tüm gençlere seslenen Macron, mekan seçimiyle Paris’in lüks salonlarında adaylığını açıklayan diğer adaylardan farklı olduğu mesajını verdi.

Konuşmasında diğer adaylardan farkını ortaya koyarken partiler ve ideolojiler üstü bir aday olacağını açıklayan Macron, “Bugün esas olan sağı ya da solu birleştirme görevi değil, Fransızları birleştirmek önemli olan. Bu hepimiz için, çocuklarımız için yürütülmesi gereken bir kavga. Parti çıkarları ile kişisel çıkarlar arasında gidip gelen ülkeyi tıkayan klanların politikasına son vermek istiyorum. Bugün ülkenin tüm iyi niyetli kadın ve erkeklerine, mevcut sistemi değiştirmek isteyenlere, özgürlük ve ilerlemeye inanan herkese çağrı yapıyorum” dedi.

2 milyon 700 bin Euro bağış

Macron, anketlerdeki popülaritesi sayesinde geçtiğimiz Nisan ayında kurduğu « En Marche/Yürüyüş » adlı hareketine kısa sürede 100 bin destekçi topladı, Fransa genelinde 1700 yerel komite kurdu, 2 milyon 700 bin Euro da maddi destek topladı. Merkez ve liberal sol kanattan 50 kadar milletvekili de Macron’u destekliyor.

Bir kaç yıl öncesine kadar ismi hiç duyulmayan 38 yaşındaki eski bankacı kökenli Emmanuel Macron’un adaylığı en çok Cumhurbaşkanı Hollande ve sağın ılımlı adayı Alain Juppee’yi vurdu. Kulislerde Macron’un aday olmasının ardından Hollande’ın yeniden aday olma ihtimalinin güçlü oranda zayıfladığı konuşuluyor.

Eleştiri yağmuru

Macron’un adaylığını açıklamasının hemen ardından birbiri ardına sert eleştiriler yağdı. Sağın adaylarından eski Başbakan François Fillon, “Bugün Hollande’ın iktidarının son günüdür” derken, tüm anketlerin birinci sırada gösterdiği sağın iddialı adayı Alain Juppe, “Hollande’ı sırtından bıçaklayarak ihanet etti” ifadeleriyle Macron’u sert eleştirdi. Sosyalist Parti içinde “solun solu” olarak adlandırılan radikal kanat sözcüleri de “Böyle giderse solun ilk turda elenmesine kesin gözüyle bakabilirsiniz” dedi. Fransız medyası ise Macron’u açıkça “Sezar’ı sırtından bıçaklayan Brütüs’e” benzetti.

Marine Le Pen birinci

Sağ ve solda yapılan ön seçimlerde sert çekişme yaşanırken, bütün bu tartışmaların dışında kampanyasını sessiz ve derinden yürüten Marine Le Pen, tüm anketlerde birinci aday olmaya ve oy oranını yükseltmeye devam ediyor. Amerika’da Donald Trump’ın zaferinden sonra elini daha da güçlendiren Marine Le Pen, Elysee Sarayı’nın hemen yanında seçim bürosu açarak kampanyasına resmen başladı.

Les Echos gazetesi için yapılan son anket, Marine Le Pen’in, yüzde 29 oranıyla, ilk kez ülkenin en çok sevilen 5’inci politikacısı olduğunu gösterdi. Eğilim anketleri ise, FN ve Marine Le Pen’in seçimlerin birinci turunda, yüzde 33 oy oranıyla, birinci parti olacağını öngörüyor. Ülke genelinde yapılan tüm anketler Marine Le Pen’in birinci olduğunu gösteriyor. Cumhurbaşkanlığının kilit etabı ise, birinci turda Marine Le Pen’in karşısına kimin çıkacağı. Zira, ikinci turda “cumhuriyetçi cephe” kuran Fransız politik yelpazesi, Le Pen karşısında birleşerek ikinci turda Le Pen’in eleme eğilimi sergiliyor. Dolayısıyla adaylar arasındaki asıl kkavga ikinci tura kalabilme kavgası. İkinci tura kalan aday seçilmeyi de büyük oranda garantilemiş sayılacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG