Erişilebilirlik

Fransa'da da Türkler Sandık Başında


Fransa'da da Türkler Sandık Başında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Fransa’daki Türkler de, yurt dışında yaşayan diğer Türkler’le birlikte ilk kez milletvekili seçimleri için oy kullanmak üzere sandık başına gittiler. Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gelen yurtdışı seçmen, kendisi milletvekili çıkarmasa da, Türkiye’yi yönetecek yeni kadroları belirlemek üzere sandığa gidecek.

Türkiye’de özellikle baraj tartışmalarının yaşandığı kritik genel seçimlerde yurt dışında yaşayan Türkler’in oyları da belirleyici olacak.

Avrupa’daki 2,8 milyon Türk seçmenin 320 bini Fransa’da. Fransa, Almanya’dan sonra, en çok seçmen kitlesine sahip ülke. Seçimler 8-31 Mayıs tarihlerinde 24 gün sürecek. Fransa’da konsolosluk binası bulunan 6 il seçim bölgesi olarak belirlendi, seçim sandıkları Paris, Strasbourg, Lyon, Marsilya, Nantes ve Bordeaux kentlerinde kuruldu.

En büyük seçmen kitlesi 124 bin seçmen ile Paris bölgesinde. Başkonsoloslukta seçmenler için hafta içi 5, hafta sonu 7 sandık hazırlandı. Diğer seçim bölgelerinde de nüfusa orantılı sayıda sandıklar kuruldu.

Katılım oranı artacak

Geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Fransa genelinde sandığa katılım oranı tam bir hayal kırıklığı yarattı. İnternet üzerinden alınan randevu sistemi, Ağustos ayında Türklerin tatilde olması, seçmenin sandığa ulaşmak için yüzlerce kilometre yol kat etmek zorunda bırakılması nedenleriyle katılım hayli düşük yaşandı. Fransa’daki 300 bin seçmenden yalnızca 25 bini oy kullandı. Bu da yaklaşık yüzde 9 gibi düşük bir orana karşılık geliyor.

Şimdi ikinci büyük seçim tecrübesini yaşayacak olan yurt dışındaki Türklerin oyları bu sefer belirleyici önem taşıyor. Bunun önemini kavrayan siyasi partilerin buradaki en büyük korkusu yine katılım oranının düşük olması. Randevu sistemi kaldırıldı, seçmen kütüklerine yazılan seçmen sayısı 320 bini aştı, seçim süresi 24 güne uzatıldı. Türkler tatilde değil işlerinin başındalar. Ancak sandığın seçmenden uzak olması sorununa hala çözüm bulunamaması siyasi partileri endişelendiriyor. Seçimlerin en büyük sorusu “siyasi partiler seçmenlerini sandığa getirebilecek mi?”

AKP kendinden emin

İktidar Partisi AKP’nin Fransa’daki örgütlenmesini Avrupalı Demokratlar Birliği UETD yürütüyor. AKP, Türkiye’de birinci parti olmanın rahatlığıyla ve Ankara’nın yoğun milletvekili ve bakan desteğiyle kampanyasını yürüttü. Amerika’nın Sesi’ne konuşan AKP’nin Avrupa’daki örgütlenmesi UETD’nin Fransa Sorumlusu Mahmut Mermer, seçmen sandığa giderse AKP’nin oylarını kat kat artıracağını iddia ediyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu Almanya’ya geldi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Belçika’ya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Fransa’ya Lyon kentine gelecek. AKP’li milletvekilleri ve bakanlar da Fransa’da yoğun seçim kampanyaları yürüttü.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan UETD Fransa Başkanı Mahmut Mermer, “Geçen seçimlerde randevu sistemi insanları sandıktan uzaklaştırdı. İnsanlar maalesef uzak yerlerden gelip de oy kullanamadılar. Ama 50 yıldır bu biz özlemdi. Gurbetçiler oy kullanmak istiyorlardı. Her ne kadar seçilme hakkı verilmese de şimdi seçme hakkı var. Gelin sandığa gidelim. Bu fırsatı değerlendirelim” diyerek Fransalı Türkleri sandığa çağırdı. Seçimlere katılımın artacağını tahmin ettiklerini belirten Mermer, yurt dışına milletvekili kotası verilmesi durumunda oyların daha da artacağını öne sürüyor. AKP’li Mermer, bu seçimlerde AKP’nin Fransa’daki oylarının da artacağını, yüzde 70 civarında oy alacaklarını iddia etti.

CHP geleneksel tabanına güveniyor

Avrupa da örgütlenmekte çok geç kalan CHP ise, konsoloslukların bulunduğu 6 ilde doğrudan CHP adıyla örgütlenmesini tamamlayarak açığını kapatmaya çalışıyor. Fransa’daki CHP örgütü de, örgütlenme gecikse de CHP’li olmaktan vazgeçmeyen tabanına güveniyor. CHP Fransa Birliği Başkanı Hüseyin Çiçek de Amerika’nın Sesi’ne, “Biz CHP olarak örgütlenmekte geç kaldık. 8 Mayıs 2013’te ilk kongremizi yaptık ve CHP Birliklerini kurduk. Partinin adıyla kurulan tek organizasyon bize aittir. Bu kısa süre içinde konsolosluklarımızın olduğu 6 ilde örgütlendik. Şu anda tüm örgütlerimizle seçime hazırız. Biz örgütlenme gecikmesinin yarattığı açığı CHP’li olmaktan hiç vazgeçmeyen tabanımızla geçeceğiz” dedi.

Baraj HDP’lileri harekete geçirdi

Fransa’dan en büyük beklentisi olan parti, seçimlerin de kilit partisi HDP. Anayasal zorunluluk olan yüzde 10 barajını aşma hedefiyle, Fransa’da en yoğun çalışma yürüten parti oldu. Kürt nüfusunun yoğun olduğu Fransa’ya büyük umut bağlayan Genel Başkan Selahhattin Demirtaş, 2 Mayıs’ta, Charlie Hebdo gösterilerine ev sahipliği yapan ünlü Republique Meydanı’nda düzenlediği mitingle Kürtleri oy vermeye çağırdı. Binlerce gönüllü çalışanıyla, Fransa’yı 3 bölgeye bölen stratejisi ve hemşeri örgütlenmesi kuran HDP tabanını sandığa getirme konusunda iddialı konuşuyor. Aylardır Fransa’nın her ilinde HDP Paris temsilcilerinden Mehmet Ülker, “Biz bu konuda iddialıyız ama bu kuru kuru bir iddia değil tabii. HDP olarak gerçekten önemli bir çalışma yürüttük. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci parti olmuştuk. Şimdi birinci parti olmayı umut ediyoruz” diyor.

MHP en köklü örgütlenmeye sahip parti

Bu seçimlerde oylarının artmasını bekleyen bir diğer muhalefet partisi de MHP. Partinin Fransa’daki seçim çalışmalarını yürüten Türk Federasyonu Başkanı Orhan İlhan, 20’inci yılını kutlayan örgütlerinin Fransa’daki en köklü örgütlenme yapısına sahip olduklarının altını çiziyor. Seçim çalışmalarını Fransa’da 40’a yakın ildeki teşkilatları aracılığıyla seçmeni “bilgilendirme ve oy kullanmasına yardımcı olma” stratejisi üzerine kurduklarını anlatıyor. Ancak bütün bu çabalara rağmen, seçmen ne kadar duyarlı da olsa sandığa ulaşmasının güç olduğunu belirtiyor.İlhan, “Seçmene oy kullan diyorsunuz, nasıl oy kullanacağını söylemiyorsunuz. Paris’e 300 km uzakta olan yerlerden kalkıp Konsolosluğa gelin diyorsunuz. Şimdi bu insan nasıl kalkıp geldin. Buna mutlaka bir çözüm bulmak gerekir” diyor. Orhan İlhan, MHP’nin Türkiye’deki gibi Fransa’da da oylarını artıracağını ve AKP’den kendilerine ciddi oy kayması yaşanacağını öne sürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG