Erişilebilirlik

Fransa'da ‘Çalışma Yasası’ Depremi İktidarı Sallıyor


Fransa'da sosyalist hükümetin getirdiği sert çalışma yasası, sokaklardan sonra şimdi de iktidar partisini salladı. Hükümet, aylardır yürüyüş ve gösterilerle protesto edilen Çalışma Reformu'nun Meclis'teki görüşmelerinde de çoğunluğu bulamayınca, "49/3 sayılı kanun hükmünde kararname" biçiminde geçirme yoluna seçti. Bunun üzerine ayağa kalkan muhalefetin yanı sıra sosyalist iktidara mensup milletvekilleri de hükümet hakkında gensoru hazırlığına gitti.

Başbakan Manuel Valls, gensoru girişimindeki sosyalist vekillerin "bedelini ödeyeceğini" söyleyince, iktidar partisi karıştı. Bu arada yasanın "zor kullanarak" geçirilmesi üzerine Fransa'nın tüm kentlerinde protesto gösterileri yapıldı. Sendikalar önümüzdeki hafta iki ayrı grev çağrısı yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ülkede işsizliğin gerilemesi için getirdiği, ancak pek çok hükmüyle çalışanları ayağa kaldıran sert Çalışma Reformu Yasası, iktidar partisi PS'de deprem yarattı. Yasanın Meclis'teki görüşmeleri sırasında, partinin "solun solu" diye adlandırılan radikal kanadı kendi hükümetinden gelen yasayı desteklemeyince hükümet yasayı geçiremeyeceğini anladı. Başbakan Manuel Valls, Anayasa'nın 49/3'üncü maddesinin hükumetlere tanıdığı yetkiyle, yasanın görüşülmeden kabulünü içeren kanun hükmünde kararname maddesini işletti. Ancak bu karar üzerine hem Meclis'te hem de sokakta kıyamet koptu.

PS'lilerin gensoru girişimi

Parti içindeki muhalifler, sağ muhalefetle bir olup sosyalist iktidarı devirmek istemedikleri için kendileri gensoru verme taktiğini seçti. Gensoru verebilmek için gereken 58 imza sayısını arayan 50 kadar muhalif, radikal sol partili vekillerin de desteği ile 56 imzada kaldılar. Muhalefetin verdiği gensoru önergesi ise reddedildi.

Ancak muhalifler, yasanın Senato aşamasındaki görüşmelerinde yeniden imza toplayacaklarını ve ikinci kez gensoru verebilmek için çalışacaklarını duyurdu. Başbakan Manuel Valls ise kendi partisinden muhalifleri uyararak, "Herkes attığı adıma dikkat etsin. Girişim başarısız bile olsa imzacılar sonuçlarına katlanır" diyerek PS'li milletvekillerini tehdit etti. Valls, bu milletvekillerinden pozisyonlarını netleştirmelerini yani "ya kalıp evet demelerini ya da partiyi terk etmelerini" istedi.

Sokaklarda çatışma

Bu arada hükümetin tartışmalı reformu zorla geçirme girişimine isyan eden Fransızlar da sokağa döküldü. İki aydır yasaya karşı "Gece Ayakta" eylemini yürütenler Meclis önünde toplanarak protesto gösterileri gerçekleştirdiler. Polis ilk gösterilerin ardından öfkeli kalabalığı Meclis'ten uzaklaştırmak isteyince sert çatışmalar çıktı. Ertesi gün de gösteriler Fransa genelinde devam etti ve yaklaşık 50 bin kişi yasayı protesto etmek için yeniden sokaklara döküldü. Başkent Paris, Rennes ve Nantes kentlerinde Perşembe ve Cuma günü boyunca polisle şiddetli çatışmalar yaşandı. Yüzleri maskeli göstericiler polise molotof kokteyli taş ve şişe atarken, polis de gaz bombası ile yanıt verdi. PS'in Fransa'daki 10 ayrı parti binasına saldırılar gerçekleştirildi. Eylemciler binaların camlarını yer indirerek, duvarlarına "49/3" yazıları yazdılar. Olaylar sonunda yalnızca başkent Paris'te 10'u aşkın kişi tutuklandı. Vatandaşlar PS'li milletvekillerinin Twitter hesaplarına sert protesto mesajları geçtiler.

İki genel grev

Sokaklardaki protesto eylemleri devam ederken, çalışma yasasının doğrudan muhatapları sendikalar da, 17 ve 19 Mayıs tarihlerinde iki ayrı grev çağrısı yaptı. Çağrıya ülkenin tüm sendikal konfederasyonları imza attı. Yasa üzerinde farklı görüşlerde olan konfederasyonlar, hükümetin Meclis'te tartışmadan zorla geçirme girişimine karşı birleştiler.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, iki aydır süren protesto gösterileri boyunca binin üzerinde kişinin gözaltına alındığını, bunlardan bir kaç yüzü hakkında ise dava açıldığını açıkladı.

Ancak hem sendikalar, hem de yasaya karşı çıkan öfkeli kalabalık, yasanın Senato aşamasındaki görüşmeleri boyunca da protestolarını sürdürmeyi planlıyor.

Hükümet ise Senato aşamasında da 49/3 maddesini ileterek yasayı jet hızıyla geçirmek istiyor.

Senato'daki görüşmelerin önümüzdeki hafta yapılması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG