Erişilebilirlik

Fransa’da 70 Bin Türk Seçmen Sandığa Gitti


8 Ekim’de başlayan milletvekili seçimlerinde, sandık görevlileri adeta bomboş iki hafta geçirdikten sonra, bu hafta sonu seçmenin akınına uğradı. Fransa’da kurulan 6 sandıkta haftasonunda 30 bin seçmen oy kullanınca, konsolosluk binaları önünde uzun kuyruklar oluştu. Paris’te bir günde 7 bin 100 kişi oy kullanarak yeni bir rekora imza attı.

Fransa’da 12’inci günü geride bırakan milletvekili seçimlerinde, seçmen bu güne kadar seçim bürolarına yalnızca yüzlerle ifade edilen yoğunlukta ilgi gösterdi. Ancak, oy kullanan seçmen sayısında haftasonu tam bir patlama yaşandı. Geçtiğimiz hafta sonu yalnızca Paris’te Cumartesi günü 5 bin 300, Pazar günü de 7 bin 100 kişi sandığa gitti. Fransa genelinde haftasonu 30 bin kişi sandığa gidince konsolosluklar önünde uzun kuyruklar yaşandı.

Seçmenin yoğun olarak oy kullandığı illerden Strasbourg’da yalnızca hafta sonunda 6 bin 580, Lyon’da 6737, Marsilya’da 1931, Nantes’da 845 kişi sandığa gitti. Bugüne kadar oy kullanan seçmen sayısı ise 70 bini aştı.

Haftasonu yaşanan uzun kuyruklar nedeniyle yer yer tartışmaların yaşandığı görüldü. Uzun süre bekledikten sonra kayıtlarda olmadığını ya da başka yerde kayıtlı olduğunu gören seçmenlerin öfkesi nedeniyle zaman zaman tartışmalar yaşandı. Bazı kişilerin seçime parti bayrağı ya da tişörtle gelmesi de farklı parti temsilcileri arasında tartışma yarattı. Ancak 18 gün boyunca sürecek oy verme işlemleri şimdilik olaysız devam ediyor.

Fransa’da 7 Haziran’da yapılan seçimlerde 325 bin seçmenin 126 bini oy kullanmıştı. Bu seçimlerde sandığa yeni kaydolan seçmenlerin de katılımıyla bu rakamın aşılması bekleniyor. Sandık görevlileri kalan 8 günlük dönemde hergün binlerce kişinin sandığa gelmesini beklediklerini, seçim döneminin son haftasonunda da yeni bir rekora imza atılabileceğini dile getiriyor.

Fransa’da oy kullanma işlemi 25 Ekim Pazar akşamı saat 19.00’da sona erecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG