Erişilebilirlik

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Corona Testi Pozitif Çıktı


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Macron'un kendisini karantinaya aldığı belirtildi.

Yapılan açıklamada, “Fransa Cumhurbaşkanı’nın bugün yapılan COVID-19 testi pozitif çıkmıştır. PCR testi ilk semptomların görülmesi üzerine yapılmıştır” denildi. Macron’un virüsü nereden kapmış olabileceğine dair çalışmanın da sürdüğü ifade edildi.

Macron'un Corona Testi Pozitif Çıktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Emmanuel Macron’un 7 gün boyunca karantinada kalacağı, bu süre zarfında izole bir ortamda çalışmalarına devam edeceği belirtildi. Macron'un eşi Brigitte'in de karantinada olduğu bildirildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Macron’un durumu ya da hangi belirtileri gösterdiği konusunda açıklama yapmadı, ancak Fransa Cumhurbaşkanı'nın tüm seyahatlerinin iptal edildiğini söyledi. Macron’un 22 Aralık’ta Lübnan’a yapması planlanan seyahat de iptal edilen resmi ziyaretleri arasında.

Fransa Cumhurbaşkanı 10-11 Aralık tarihlerinde AB Liderler Zirvesi’ne katılmış ve yapılan toplantılarda Avrupa Birliği bütçesi, iklim değişikliği ve Türkiye'yle ilgili konuları ele almıştı. Liderler, zirve toplantısının yapıldığı salona maske takarak giriş yapmış ve maskeli olarak ayaküstü konuşmuş olsalar da masa etrafında görüşmeler başladığında maskelerini çıkararak ve birbirlerinden mesafeli şekilde oturarak toplantılara devam etmişti.

Macron ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el Sisi'ye devlet onur ödülü verdikten sonra el Sisi ve eşi Brigitte ile birlikte özel bir akşam yemeği de yemişti.

Fransa Başbakanı Jean Castex de Macron’la yakın zamanda görüştüğü için kendisini karantinaya alacağını, ancak Corona testinin negatif olduğunu açıkladı. Benzer şekilde Parlamento Başkanı Gerard Larcher de Macron’la görüştüğü için karantinaya girdi.

Macron bu hafta Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Portekiz Başbakanı Antonio Costa ile öğlen yemeğinde biraraya gelmişti. Sanchez'in makamından yapılan açıklamada İspanya Başbakanı'nın 24 Aralık'a kadar karantinada kalacağı bildirildi. Bir AB sözcüsü ise Charles Michel'in önlem olarak karantinaya gireceği belirtildi.
Macron ayrıca 70 yaşındaki OECD Başkanı Angel Gurria ile el sıkışırken fotoğraflanmıştı.

Macron'un Corona testinin pozitif çıktığına ilişkin açıklama, Fransa'nın Corona salgınının ikinci dalgasını kontrol altına almak için getirilen önlemlerin gevşetilmeye başlanmasından iki gün sonra geldi. Fransa'da tam kapanmanın yerini sokağa çıkma yasakları almıştı.

Fransız sağlık yetkilileri, Çarşamba günü 21 Kasım'dan bu yana en yüksek vaka sayısının kayıtlara geçtiğini açıkladı. Fransa'da şimdiye kadar 56 bin 361 kişi Corona enfeksiyonu nedeniyle yaşamını yitirdi.

Bu hafta başında Macron ile öğlen yemeği yiyen Fransa Parlamentosu'nun alt kanadındaki siyasi partilerin başkanlarının da karantinaya girdiği ve Corona testi yaptıracakları bildirildi. Bakanlar Kurulu'nun tamamının da Corona testi yaptıracağı açıklandı.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, şimdiye kadar Fransa'da Corona virüsüne yakalanan en üst düzey kabine üyesiydi. Eylül ayında rahatsızlanan Le Maire, iyileştikten sonra yaptığı açıklamada, oldukça zor günler geçirdiğini ifade etmişti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG