Erişilebilirlik

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'dan Şok Veda


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 5 ay sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmayacağını açıkladı. Duygulu bir konuşmayla kararını açıklayan Hollande, "Politik ailemin parçalanmaması ve ülkenin altında bulunduğu terör tehdidine karşı görevimi tam olarak yerine getirmek için aday olmuyorum" dedi.

Cumhuriyet tarihinin popülaritesi en düşük cumhurbaşkanı rekorunu kıran Hollande, örnek bir kararla yine bir ilke imza atarak siyaset tarihine geçti.

Hollande'ın cumhuriyet tarihinde ilk kez görülen jesti iktidar ve muhalefete mensup tüm politik çevrelerce alkışlandı.

Fransız sağının ön seçimlerini tamamlamasının ardından gözler Fransa'da iktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) adayının kim olacağı sorusuna çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Hollande, aday olup olmayacağına 15 Aralık'ta karar vereceğini duyurmuştu.

Fillon'un seçilmesi kararını netleştirdi

Ancak sağ partilerin ön seçimlerinin bitmesinin ve yüzde 65 gibi güçlü bir oyla François Fillon'u seçmesinin hemen ardından Sosyalist Partili politikacılar Hollande'dan aday olup olamayacağını bir an evvel açıklamasını istedi.

Fransız sağı Nicolas Sarkozy'yi seçseydi şansını yüksek gören Hollande da aday olmayı planlıyordu. Ancak Fillon'un güçlü bir destekle seçilmesi ve Başbakan Manuel Valls'in, Hollande'a kararını erken açıklaması yönünde baskı yapması üzerine Hollande, tarihi öne çekti. Hollande'ın kararında partisi içinde dağılma tehlikesinin yanısıra işssizlik rakamını bir türlü aşağı çekememesi de önemli rol oynadı.

"Ülkenin geleceği, kişinin geleceğinden önemli"

Elysee Sarayı'ndan "Halka sesleniş" tarzı ile 10 dakika süren son derece duygulu bir konuşma yapan Hollande, önce yönetimi boyunca gerçekleştirdiği icraatlarını sıraladı, başarılarını ve başaramadığı bir kaç konuyu gündeme getirdi. Ardından, Fransız siyaset tarihinde uzun yıllar konuşulacak şu cümlelerle veda etti:

"Cumhurbaşkanlığı görevi ağır ve olağanüstü tehditlerle mücadele ettik. Ülkenin içinde bulunduğu durumu, terör tehdidini düşündüğünüzde, Cumhurbaşkanı olarak son ana kadar görevime devam edeceğim. Bunu tüm sorumlulukları üzerime alarak yaptım. Burada önemli olan bir kişinin değil, bir ülkenin geleceğidir. Fransa'nın tehlikeli maceralara atılmasını istemiyorum. Kendi adıma sadece ülkenin yüksek çıkarları için hareket ettim. 4,5 yıldır büyük bir dürüstlük ve samimiyetle bu ülkeye hizmet ettim. Ancak bugün politik ailemin benim etrafımda toplanmama riskini taşıdığının farkındayım. İşte bu nedenle, yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmama kararı aldım" diye konuştu.

Manuel Valls aday, önseçimler Ocak'ta

Fransız sağının adayını belirlemesinin ardından Hollande'a baskı yapan Başbakan Manuel Valls'in adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Cumhurbaşkanı adaylarının 15 Aralık'a kadar başvurularını tamamlamasının ardından Sosyalist Parti Ocak ayında ön seçimlere gidecek.

Şimdiden sol yelpazede, PS içinde ve dışından Başbakan Manuel Valls, Ekonomi eski Bakanı Arnaud Montebourg, Ekonomi eski Bakanı Emmanuel Macron, sol cephe adayı Jean Luc Melanchon ve çok sayıda aday, Hollande'ın boşaltacağı koltuğa talip olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG