Erişilebilirlik

Hollande'dan Diyalog Çağrısı


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, hafta sonundan bu yana Türkiye ile başta Hollanda ve Almanya olmak üzere bazı AB ülkeleri ile yaşanan krizde diyalog çağrısı yaparak, "Bizim Türkiye'ye, Türkiye'nin de bize ihtiyacı var. Diyaloğu destekleyen tavırlar sergilemeliyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Hollande, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Elysee Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yapan iki lider, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında yaşanan ziyaret krizi ile Ermenistan ile Azerbaycan arasında son günlerde yeniden tırmanan Dağlık Karabağ sorununa değindi.

Toplantıda konuşan Hollande, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yeniden tırmanan gerginliğe dikkat çekerek, "Yukarı Karabağ sorununda statükoyla bir yere varılamaz. Çatışmaların uzun sürmemesi gerekiyor. Minsk Grubu toplantılarında da diyaloğun yeniden başlatılması yönündeki çabamızı sürdürdük. Bir an evvel tansiyonun düşürülmesi gerekiyor" dedi.

Hollande, "Tansiyonun yükseldiği bir başka alan ise Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki gerilim. Bizim Avrupa'ya ve Türkiye'ye ihtiyacımız var. Türkiye'nin de Avrupa'ya. Her konuda olduğu gibi bu konuda da diyaloğu teşvik etmeliyiz" diye konuştu.

Hollande'ın ardından açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de, Türkiye konusuna değinmeden Dağlık Karabağ krizine ilişkin tepkilerini dile getirdi. Aliyev, "Ermenistan bir an evvel işgal edilmiş topraklardan çekilmeli. Minsk Grubu ülkeleri bölgede statükonun kabul edilemez olduğunu söylediler. Ancak Ermenistan'ın buna uymaya niyeti yok" dedi.

Destek ve protesto gösterileri

Hollande ve Aliyev'in iki ülke arasında pek çok işbirliği anlaşması imzalamasının ardından, Hollande, Aliyev onuruna Elysee Sarayı'nda akşam yemeği verdi.

Aliyev'in ziyareti nedeniyle Paris'te Azerbaycanlılar destek, Ermeni diyasporası da proteso mitingleri düzenlediler. Azerbaycanlı Fransızların destk mitingine Senato ve Meclis Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri ve senatörler de katıldı.


STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG