Erişilebilirlik

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy Amerika'da


Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy Amerika'da
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy Amerika'da

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bugün ülkesindeki sorunlardan uzaklaşıp, iki günlük resmi bir ziyaret için Amerika’ya geliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bugün ülkesindeki sorunlardan uzaklaşıp, iki günlük resmi bir ziyaret için Amerika’ya geliyor. Sarkozy’nin ülkesinde halktan gördüğü destek yüzde 30’a düştü. Geçenlerde yapılan bölgesel seçimlerde, muhalefetteki Sosyalistler, Sarkozy’nin muhafazakar eğilimli partisini ağır yenilgiye uğrattı.

Sarkozy’nin Beyaz Saray’da yapacağı resmi görüşmelerde ele alınması beklenen konular arasında İran, küresel ısınma ve Afganistan bulunuyor. Amerika Fransa’dan Afganistan’a daha çok asker göndermesini istiyor.

Fransa’nın Irak’a ve Afganistan’a muharip birlik göndermeye yanaşmaması, Bush döneminde Amerika-Fransa ilişkilerinde gerilim yaratmıştı.

Sarkozy Amerika ziyaretine bugün New York’ta Birleşmiş Milletler merkezinde, Genel Sekreter Ban ki Moon’la yapacağı görüşmeyle başlıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, iki günlük resmi bir ziyaret için Amerika’da. Sarkozy, ilk kez Başkan Barack Obama ile Beyaz Saray’da görüşecek. Başkan Obama da ilk kez özel apartmanında Sarkozy çifti ile akşam yemeği yiyerek bugüne kadar özellikle Amerikan medyası tarafından ortaya atılan “Sarkozy-Obama gerginliği” iddialarına son verecek.

İlk kez resmi bir ziyaretle bir araya gelecek olan iki liderin gündemi ise bir hayli yüklü. Sarkozy, ziyaretinin ilk gününde New York’taki ünlü Columbia Üniversitesi öğrencilerine hitap edecek, ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşecek. Salı günü Washington’a geçecek olan Sarkozy, Oval Ofis’te Başkan Barack Obama ile bir araya gelecek. Oval Ofis’teki ikili görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenleyecekler. Basın toplantısının ardından da Sarkozy, gezide kendisine eşlik eden eşi Carla Bruni Sarkozy ile beraber Obama çiftinin davetlisi olarak ilk kez, Obamaların özel apartmanlarında akşam yemeği yiyerek geziyi noktalayacaklar.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, gezisinde Fransız Amerikan dostluğunu ana tema olarak işleyerek iki ülke arasında Amerika’nın Irak’a müdahalesi üzerine yaşanan gerginliğe son vermeyi planlıyor. İki liderin büyük dosyalar üzerindeki görüşleri de birbirine yakın. Her iki lider de İran’ın nükleer silah yapmasını engellemek ve Ortadoğu’nun içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulması için bu ülkeye uygulanacak yaptırımların ağırlaştırılması konusunda hemfikir. Sarkozy ve Obama Magrep ülkelerinde ve Sahel Afrika’sında yaşanan El Kaide terörüne karşı da ortak mücadele etme konusunda da bir anlaşmaya varacak. Barack Obama ise, Paris sıcak bakmasa da, Sarkozy’den Afganistan’a daha fazla asker göndermesini isteyecek. Zira, NATO Güçlerinin 2011 ortalarında Afganistan’dan çekilmesi için binlerce askere daha ihtiyacı var.

İki lideri en fazla ayıran konuların başında ise AB ile ABD’yi karşı karşıya getiren 35 milyar dolarlık 179 adet tanker uçağı ihalesi. Sarkozy Obama’dan finans sektörünün düzenlenmesi için alınan önlemleri kararlılıkla uygulamaya devam etmesini isteyecek. Özellikle spekülatif fonlar olarak tanımlayabileceğimiz ‘hedge fonları’nın denetimi ve bankaların işlemleinin daha fazla kontrol altına alınasını isteyecek. 2011’de G-20’ye başkanlık etmeye hazırlanan Sarkozy, döviz kur farklarını denetlemeyi öngören Uluslararası Para sistemi tartışmasını da açmayı planlıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı, Amerikalı meslektaşına Kophenag’da başarısızlığa uğrayan küresel ısınma ile mücadele tartışmasını yeniden başlatma önerisinde de bulunacak. Sarkozy, çevre konusunda kararlılığını göstermek için ‘Yeşil Yasama’projesini yürüten Senatör John Kerry ile bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG