Erişilebilirlik

Fransa Başbakanı Cami Açılışına Katıldı


Fransa Başbakanı Cami Açılışına Katıldı
Fransa Başbakanı Cami Açılışına Katıldı

Fransa Başbakanı François Fillon, ülkede büyük tartışmalara yol açan burka yasasının oylamasından bir hafta önce Paris’te bir caminin açılışına katıldı. Fillon, açılışta Fransa’daki Müslümanları aşırı uçları reddetmeye çağırdı.

Paris’in sorunlu banliyölerinden Argenteuil’de 3 bin metrekarelik alanda, uzun süredir yapımı devam eden dev minareli El İhsan Camii’nin açılışı bir ilke sahne oldu. Başbakan François Fillon’un katılımıyla Fransa’da tarihinde ilk kez bir başbakan camii açılışına katıldı. Uzun süredir milli kimlik ve burka tartışmalarıyla eleştiri oklarına hedef olan Fransa’da, ilk kez bu kadar sembolik bir jest yapılmış oldu. Müslüman toplumun öfkesini çekmek istemeyen hükümetin bu jesti, Fransız Parlamentosu’nda 6 Temmuz’da burkanın tüm toplumda tümüyle yasaklanmasını öngören yasa görüşmelerinden bir hafta önce yapması dikkat çekti.

Fransız İslam Konseyi yöneticileri Başbakan’ın katılımının, burka ve milli kimlik tartışmaları nedeniyle yaralanan Müslüman topluluğa moral verdiğini dile getirdiler. Başbakan Fillon ise konuşmasında, gerçek inananlarla radikal İslam’ın birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi.

İnançları gereği yüzlerini saklayanların karanlık bir imaj gönderdiklerini dile getiren Başbakan, “Bu imaj, İslam’a ve sizin inşaa ettiğiniz Fransa’daki İslam’a zıt bir imajdır. Sizin Fransa’da yaşadığınız islamın, inancınızın aydınlığını indirgeyen bu karikatürle hiçbir ilgisi yoktur. Şimdi gericiliğin değil, aklın kazanması için çalışma görevi hepimize düşüyor,” diye konuştu. Fillon burkayı savunanların radikal olduklarını da dile getirerek, Fransız müslümanlarına radikal akımlara prim vermeme çağrısında bulundu. Başbakanın sözleri katılanlar tarafından büyük alkış aldı.

Muhalefet temkinli

Açılışa muhalefet şüpheyle yaklaştı. Ana muhalefet partisi Sosyalist Parti, oylama öncesi yapılan açılışın “demagojik” olduğunu dile getirdi. Camii’nin bulunduğu Argenteuil banliyösünün Sosyalist belediye başkanı da iktidarın milli kimlik tartışmaları nedeniyle yarattığı hataları tamir etmek istediği için bu seviyede bir açılış gerçekleştirdiğini belirtti. Aşırı sağcı Front National ise, iktidarın camii açılışın katılmasının laiklik ilkesine aykırı olduğunu dile getirdi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG