Erişilebilirlik

Fransa Aynı Anda Merkel ve Trump'ı Ağırlıyor


Başkan Trump ve eşi
Başkan Trump ve eşi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Versailles Sarayı’nda büyük törenlerle ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şimdi de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ı “onur konuğu” olarak ağırlayacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, 19’uncu Franco-Alman Bakanlar Kurulu ortak toplantısı için Paris’e geldi.

Fransızlar,“Paris, eski Paris değil. Teröristlerin kol gezdiği tehlikeli bir kent olmuş” diyen Trump’ın Paris yorumlarını merak ediyor.

İklim ve göçmen politikası nedeniyle dünyada izole olan, G-20 zirvesinde iklim anlaşması nedeniyle tek başına kalan Trump, Fransa ziyaretine önem veriyor. Bu nedenle yorucu G-20 temposundan yalnızca 3 gün sonra Atlantik Okyanusu’nu yeniden geçerek Paris’e geldi.

Amerika Başkanı Donald Trump, eşi Melania Trump ile birlikte bu sabah yerel saatle 08.45’te Paris yakınlarındaki Orly Havaalanı’na indi. Fransa bayrağının renkleri mavi beyaz kırmızı renkleri giyen Trump ve eşi, Orly’den Amerikan Büyükelçiliği’ne geçti. Paris’te Trump’ın gelişi nedeniyle özellikle yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de aynı saatlerde 19’uncu Franco-Alman bakanlar kurulu toplantısına katılmak üzere Elysee Sarayı’na geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 14 Temmuz törenlerine “onur konuğu” olarak davet ettiği Trump, Amerika’nın 1. Dünya Savaşı’na katılmasının 100. yılı anmalarına da katılacak.

Trump ve Macron Fransız ordusunun sembolik mekanı, Napolyon’un mezarının bulunduğu Invalides’de düzenlenen törenlerde bir araya gelecek. Invalides’de Ordu Müzesi’ni gezecek ve Napolyon’un mozolesini ziyaret edecek, 15.30’da Invalides’de düzenlenecek törenlere katılacak.

Ardından iki lider Elysee Sarayı’nda başbaşa görüşürken, eşleri de Notre Dame Katedrali’ni ziyaret edecek, Seine Nehri üzerinde gemi ile gezecek.

Trump ve Macron, Elysee Sarayı’nda 18.15’te basın toplantısı düzenleyecek. Gece iki liderin eşleriyle birlikte Eyfel Kulesi’nde Fransa’nın dünyaca ünlü aşçısı Alain Ducasse’ın menüsünü hazırladığı ünlü Restaurant Jules Verne’de akşam yemeği ile sona erecek.

Trump 14 Temmuz sabahı Champs Elysees Caddesi’nde düzenlenecek geçit törenine de “onur konuğu” olarak katıldıktan sonra Paris gezisini tamamlayacak.

Macron’un Trump planı

İngiltere’de Bexit ve seçim yenilgisiyle zayıflayan Theresa May ve Almanya’da süren seçim kampanyalarından doğan boşluğu doldurmak isteyen Emmanuel Macron, Trump ile İklim Anlaşması nedeniyle kötü başlayan ilişkileri düzeltmek istiyor. G-20 zirvesinde izole olduğu iyice gözler önüne serilen Trump ise, Paris’teki askeri törenlerle dünyaya güçlü bir mesaj göndermek ve Fransa ile yakın işbirliği mesajı vererek bu izolasyonu kırmak istiyor.

Trump’ın “Önce Amerika” sloganı “Amerika yalnız” sloganına dönüşürken, Macron Trump’a görüş ayrılıklarına rağmen ortak konularda birlikte çalışma önerisinde bulunuyor. İç politikada soruşturma dosyalarıyla hayli zor anlar geçiren Trump ise Macron’un bu önerisini geri çevirmedi.

İki liderin Elysee Sarayı’ndaki görüşme gündeminin en önemli başlıkları ise Suriye krizi, terörle mücadelede işbirliği ve İklim anlaşması.

“No Trump Zone”

Macron ve Trump için ikili görüşmelerle yoğun bir program hazırlanırken, sokakta da Fransızlar Trump’ın gelişini protesto etmeye hazırlanıyor. Trump’ın Paris’te bulunacağı 24 saat boyunca en üst seviyede güvenlik önlemleri alındı. Ancak Trump karşıtları Paris’in ünlü Republique Meydanı’nda “No Trump Zone “ ilan etti. Amerikan başkanının özellikle İklim Anlaşması’ndan çekilmesini protesto eden çok sayıda gösterici, Başkan Trump’ın “ırkçı, cinsiyetçi” yaklaşımlarına da karşı oldukları için Paris’e gelmesini istemediklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG