Erişilebilirlik

Fransa Afrika'nın Jandarması Rolünde


Başkent Bangui'de devriye gezen Selika gerillaları
Başkent Bangui'de devriye gezen Selika gerillaları
Mali’ye düzenlediği ‘Serval operasyonunun’ üzerinden bir yıl geçmeden Fransa, ‘Sangaris’ operasyonu ile ikinci Afrika ülkesine de girmeye hazırlanıyor. Paris’te Afrika zirvesini toplayan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, iç karışıklıklarla çalkalanan Orta Afrika’da güvenliğin yeniden sağlanması için orduya ‘hazır olun’ talimat verdi. BM Güvenlik Konseyi’ne müdahale izni için karar tasarısı sunan Fransa, 15 güvenlik konseyi üyesinin oy birliği ile almasını beklediği kararın hemen ardından 1200 askeri ile başkent Bangui’ye girecek.

«Afrika’nın jandarması»

Ülkenin sol eğilimli gazetesi Liberation’un «Afrika’nın jandarması» manşetinde de belirttiği gibi Fransa, Mali başarısının ardından, kargaşa içine düşen eski sömürgesi Orta Afrika’da güvenliğin yeniden sağlanabilmesi için düğmeye basıyor.

Orta Afrika’da daha önce hükümet karşıtı ayaklanmalar nedeniyle Cumhurbaşkanı Bozize Mars ayında Michel Djotodia tarafından devrilmiş, Djotodia cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu. Ancak Eylül ayından bu yana ortaya çıkan Anti-Balaka milisleri ile iktidardaki eski Seleka gerillaları arasında çıktığı iddia edilen çatışmalar nedeniyle ülkede büyük bir kaos yaşanıyordu.

Ölü sayısı her saniye artıyor

Hollande, BM kararını beklerken, 1200 Fransız askerini, Orta Afrika’da hazır bekletiyor. Harekete geçmek için Hollande’ın vereceği talimatı bekleyen Fransız ordusu başkent Bangui’ye müdahale edecek.

BM toplantısı öncesi intikam çığlıkları atan eski cumhurbaşkanı Bozize yanlıları ile iktidara gelen eski Seleka gerillları arasında Perşembe sabahı şiddetli çatışmalar çıktı. Büyük çatışma sesleriyle güne başlayan Bangui’de sokaklar boşalırken, 23 olarak açıklanan ölü sayısının da her saniye arttığı belirtiliyor.

Le Monde’un kentte görev yapan muhabiri Cyril Bensimon’un verdiği habere göre yalnızca morglarda bulunan ceset sayısı bir kaç saat içinde 42’ye yükseldi.

Başbakan Nicolas Tiangaye, bir an evvel Fransa’nın ülkeye müdahale ederek istikrarı sağlaması çağrısı yaptı. Bozize’yi devirerek iktidara gelen Cumhurbaşkanı Djotodia da, Fransız BFM TV’ye canlı bağlanarak Hollande’dan geçiş döneminin güvenliğini sağlaması için müdahale etmesini istedi.

Fransız ordusu, başkentin hasssas noktalarına 250 askerini gönderdiğini açıklarken, 20’nin üzerindeki Fransız vatandaşını da ülkeden çıkardı.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG