Erişilebilirlik

Frankfurt Otomobil Fuarı Başladı


IAA Fuarı'nda Mercedes'in yeni konsept aracını deneyen Almanya Başbakanı Angela Merkel
IAA Fuarı'nda Mercedes'in yeni konsept aracını deneyen Almanya Başbakanı Angela Merkel

Dünyanın en göz alıcı ve önde gelen otomobil fuarlarından Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı’ndaki yeni model ve trendler, otomobil kullanma alışkanlıklarının önümüzdeki birkaç yıl içinde kökten değişeceğini ve otomotiv sektöründe üretimin batıdan doğuya kayacağını gösteriyor.

Detroit, Cenevre ve Paris otomobil fuarlarıyla birlikte sektördeki gelişmelerin aynası olarak tanımlanan Frankfurt Otomobil Fuarı, kısa adıyla IAA’da 40 ülkeden yaklaşık 1100 katılımcı yakında piyasaya sunulacak toplam 210 modelle görücüye çıkarken, doğaya karşı duyarlı araçlar ve sürücü gerektirmeyen otomatik arabalar fuarın gündemini belirliyor.

Sektörün dev markalarının geleceğe dönük yatırımlarını bu alanlarda yapmaları dikkati çekerken, fuar kapsamında tanıtılan bir araştırmaya göre, dünya çapında otomobil alım kararında bir numaralı etken araç yakıt tüketimi. Yakıt tüketimini güvenlik olanaklarının izlemesi, tüketicilerin prestijli markalar yerine bu konularda bilinçlenmeleri olarak yorumlanıyor.

Bundan dolayı otomobil endüstrisinde yakıt tüketimini en aza indirmek başlıca hedeflerden birisi. Fuarın gözdelerinden elektrikli otomobillerin yakıt ucuzluğu ve çevreye karşı duyarlı olmaları en büyük özellikleri. Ancak bu tarzdaki arabaların fiyatının hala yüksek olması ve tüketicilerin elektrikli bir aracın şarjı ile ortalama 200 kilometre gidebilmeleri satışları olumsuz etkiliyor.

Sektör temsilcileri önümüzdeki birkaç yıl içinde mesafenin ortalama 500 kilometreye çıkacağını, ayrıca şarj olanaklarında da büyük bir patlama yaşanacağını belirterek, satışlarda büyük bir artış bekliyorlar.

Geleceğin otomobilleri araba kullanmayı zevk olarak tanımlayanlar açısından zor bir dönemi beraberinde getiriyor. Neredeyse tüm işlevlerinin bilgisayar sistemleri ile çalıştığı söz konusu modeller sürücüsüz, otomatik olarak hareket edebiliyor. Dijital veri tabanları ve diğer araçlardaki bilgisayar sistemiyle iletişim kurabilen akıllı araç teknolojili bu tarz otomobillerde sürücülerin hataları olmayacağı için kaza riski minimum seviyede. Ancak bu özelliklere sahip otomobillerin kitlesel düzeyde caddelere çıkabilmesi uzmanların görüşüne göre 2020’yi bulacak.

Otomotiv sektörü geleceğe genel olarak çok umutla bakıyor. Özellikle Avrupa’da ekonomik krizin etkilerinin geçmesi ve petrol fiyatlarında düşüş eğilimi ile büyük hareketlilik yaşayan sektör, otomobil satışlarının bu yıl tüm dünyada 60 milyonu aşacağından yola çıkıyor. Olumla hava sadece Avrupa’da hissedilmiyor. Çin başta olmak üzere Amerika ve Japonya’da da satışların yükseldiği haber veriliyor.

Otomotiv sektörü ile dünyanın önde gelen sektörlerinden biri. 50 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörünün toplam cirosu yıllık yaklaşık 2 trilyon Euro. Şu an için otomotiv üretiminde ilk sırada Çin var. Çin’iABD, Japonya ve Almanya takip ediyor. Fuarda konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar 2030’a gelindiğinde, otomotiv pazar ve üretiminin yaklaşık yüzde 50’sinin Asya ülkelerine kaymış olacağından yola çıkıyor. Çin’in yanı sıra, Hindistan’ın bu alanda büyük atılım yapması bekleniyor ve üretim payının yüzde 5’ten yüzde 17’ye ulaşacağı tahmin ediliyor.

230 bin metrekare üzerine kurulu Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı IAA 27 Eylül’de kapanacak.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG