Erişilebilirlik

Fransa’da Türban Davası Tartışmaları Alevlendi


Fransa’da Baby Loup adlı kreşte başı açık çalışırken, doğum iznine ayrıldıktan sonra türbanla işine dönünce, kreşten atılan Fatima Afif (44), ülke içinde çıktığı hukuk mücadelesini kaybetti. Son duruşması Çarşamba günü yapılan Afif’in türbanıyla kreşte çalışmaya devam etmek istemesi ‘laiklik’ ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle haksız bulundu. Afif, kesinleşen kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğini açıkladı.

Çalıştığı özel Baby Loup kreşinden 18 Kasım 2008 yılında türbanla işe gittiği için atılan Fatima Afif, Ayrımcılıkla Mücadele Yüksek Otoritesi Halde’a ve Hakem Kurulu’na (Prud'hommes) başvurdu. Halde ‘laiklik ilkesini’ ve ‘kamusal alanda bir dine ait olduğunu açıkça sergileyen objeler takılamaz’ yasasını hatırlatarak kreş yönetimine destek verdi. Hakem Kurulu da kreş yönetimini haklı bulunca Fatima Afif, kreş aleyhinde 80 bin Euro’luk tazminat davası açtı. İlk davayı kaybeden Pakistan asıllı genç kadın bu sefer Yargıtay’a başvurarak kararı temyiz etti.

Ancak Temyiz Mahkemesi de Ekim 2011’de ilk mahkeme kararını onadı. Fatima Afif bu sefer bir üst mahkemeye gitti. Sürpriz bir kararla üst mahkeme genç kadına hak vererek kreş yönetimini suçlu bulunca Fransa’da ortalık karıştı. Laiklik yanlıları mahkeme kararı aleyhinde protestolara başlarken, bir grup sivil toplum örgütü de genç kadının görevine geri dönmesi gerektiğini savundu. Gergin tartışmalar ışığında önceki gün Paris Temyiz Mahkemesi’nde yeniden görülen davada, mahkeme kreş yönetimini bir kez daha haklı bulunca türban yasağı da kesinleşti.

“Kimsenin bayraktarlığını yapmıyorum”

Son bir kez Yargıtay kararının üst mahkemede görüşülmesi için başvuracaklarını belirten Afif’in avukatı, “Görünen o ki iç hukuk yolları tükendi. Son bir kez şansımızı deneyeceğiz aksi halde uluslararası mahkemelere gideceğiz,” dedi. Fatima Afif de Nouvel Observateur dergisine, “İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğim. Kimsenin bayraktarlığını yapmıyorum. Sadece adalet istiyorum” derken, laiklik yanlıları türbanın kamusal alanda kesin bir dille yasaklanması içn yasa çıkarılması çağrısı yaptılar. Ancak Laikliği İzleme Kurumu da, türbanın yasaklanması için yasal düzenlemeye gerek olmadığını, mevcut yasal durumun bir genelge ile açıklık kazandırılmasının yeterli olduğu görüşünü açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG