Erişilebilirlik

Fotoğraflar Dünyaya Açılan Pencere


Fotoğraflar Dünyaya Açılan Pencere
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Los Angeles'ta açılan bir sergide sanatçı Joy Feuer, California'da bir yangın alanında çektiği eşya fotoğraflarını farklı bir şekilde sergiliyor. Sanatçıya ilham veren "yangından geriye hiçbir şey kalmadı" sözü olmuş

Fotoğrafçılık dünyaya açılan bir penceredir. Geçtiğimiz günlerde Los Angeles’ta açılan bir fotoğraf sergisi, bu sanatın birleştirici özelliğini ortaya koyuyor.

Sanatçı Joy Feuer, California’daki bir yangın alanında çektiği eşya fotoğraflarını birleştiriyor. Fotoğraflar arasında kapı tokmakları, sürgüleri ve diğer ev eşyaları var.

Joy Feuer: “Yangından etkilenenlerin sürekli ‘geride hiçbir şey kalmadı’ demesi, bana böyle bir çalışma yapma fikri verdi.”

Bir buz parçası içinde donmuş eşyaların devamlı fotoğrafı çekilmiş. Buz eridiği için görüntü sürekli değişmiş. Bu proje, Feuer’ın 2007’de kurduğu ART from the Ashes adlı grup tarafından gerçekleştirilmiş.

Japonya’da 2011’de yaşanan tsunami ve 2012’de Amerika’nın doğu kıyılarını vuran Sandy Kasırgası gibi doğal felaketlerden sonra fotoğraf sergileri düzenlenerek kurbanlar için yardım toplanmış.

Joy Feuer: “Felaketleri ve trajedileri engelleyemeyiz. Tabiat Ana’yı veya insanları kontrol etmemiz mümkün değil. Ama sanat aracılığıyla bir tepki gösterebiliriz.”

Los Angeles’ta düzenlenen bu sergi, fotoğraf sanatının sınırlarını keşfediyor. Thuto isimli sivil toplum örgütü fuara Botswana’daki çocukların çektiği fotoğraf sergisiyle katılmış.

Thuto, Setsvana dilinde eğitim demek. Projenin geliri, Botswana’daki Mathangwane kasabasındaki çocukların eğitimi için kullanılacak.

Projenin lideri Annelize Bester, çocuklara ucuz fotoğraf makineleri dağıtmış. Çektikleri fotoğraflardan 32 tanesini sergi için ayırmış.

Annelize Bester: “En az 1000 kare fotoğraf geldi. Hepsi iyi değildi tabii ki. Ama sergiye giren fotoğraflar beni çok heyecanlandırdı.”

Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar fuara, dünyanın çeşitli yerlerinden insan portreleriyle katılmış. Fotoğrafçı Callie Biggerstaff, dünyanın farklı ülkelerinde kadınların çektiği çocuk, akraba ve arkadaş fotoğraflarının benzer özellikler taşıdığını söylüyor.

Callie Biggerstaff: “Bu fotoğraflar, ülke, kıyafet ve diğer her şeyden bağımsız aynı anları yaşadığımızı gösteriyor.”

Biggerstaff böyle fotoğrafların sergilerden alınıp internet forumlarında paylaşılmasının fotoğrafçıların yeteneklerinin tüm dünyada sergilenmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG