Erişilebilirlik

Flynn’in İstifası Gülen’in İade Sürecini Etkiler mi?


Flynn’in İstifası Gülen’in İade Sürecini Etkiler mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, göreve başlamadan önce Rusya’nın Washington Büyükelçisi ile Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılması yönünde konuştuğu iddiaları üzerine istifa etmişti.

Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini savunan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn, bu düşünceleri açısından Türkiye’nin yakından izlediği bir isimdi.

“Gülen’in iadesinde etkili isim başkan”

Peki Flynn’in istifasının Fethullah Gülen’in iadesi konusundaki sürece olumsuz etkisi olur mu?

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy, Amerika’nın Sesi’ne bu konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevinin, Amerikan yönetim sistemi içinde Başkan’ın kararlarını etkileyebilecek kritik bir makam olduğunu söyleyen Süleyman Şensoy, belirleyici olanın başkan olduğunu dile getirdi.

Flynn’in proaktif ve eleştirel düşünce yapısına sahip bir kişi olarak belli inisiyatifler aldığını söyleyen Şensoy, bu inisiyatifleri Başkan Yardımcı’sıyla yeterince paylaşmadığı için de sürecin kendisini istifa noktasına getirdiğine inandığını belirtti.

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Flynn’in, Türkiye’nin hem çok hoşuna gidecek hem de hiç hoşlanmayacağı birbiriyle paradoks oluşturan yaklaşımları olduğunu hatırlattı.

“CIA Başkan’dan bağımsız bir kuruluş”

Amerika’nın kendi içinde çok güçlü dengelere sahip bir sistemi olduğunu vurgulayan Şensoy, Fethullah Gülen’in iadesi konusunun CIA’in gündeminde olduğunu söyledi.

“CIA, yeri geldiğinde Pentagon’u yani Savunma Bakanlığ’ını dinlemeyen bir kuruluş. Kendi aralarında da çok yoğun bir rekabet var. Orada, Başkan dışında çok kişisel yaklaşımlara bel bağlamamak lazım. Devletin, bu kişiyle ilgili fayda zarar analizinin ne olacağına bakmak gerekir. Dolayısıyla bu enstrüman, Amerika açısından ne anlam ifade ediyorsa konu ona göre şekillenecektir.”

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Süleyman Şensoy’a göre, bölgede Türkiye’nin önemiyle ilgili beklenmedik bir gelişme yaşanırsa, kısa vadede radikal bir değişiklik olabilir, onun dışında mevcut dengeleri değiştirecek bir yaklaşım olmaz.

“Türkiye-Rusya ilişkileri Önemli”

Şensoy’a göre, Gülen’in iadesi konusunda Türkiye’nin ısrarcı davranması, Amerika tarafından pazarlık konusu yapılabilir ve bu da sürecin uzamasına yol açabilir.

Trump yönetiminin hem bölgesel ilişkiler anlamında hem de Fethullah Gülen’in iadesi ve YPG ile ilgili tavrı konusunda henüz net bir karara vardığını düşünmediğini belirten TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Türkiye-Rusya ilişkilerinin nasıl şekilleneceğinin bu kararlar üzerinde etkili olabileceğini vurguladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG