Erişilebilirlik

Flynn FBI'a Yanlış Beyanda Bulunduğunu Kabul Etti


FBI’a yanlış beyanda bulunmakla suçlanan Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Cuma sabahı hakim karşısına çıktı. Flynn, hakkında suçlamayı kabul etti.

Flynn bugün Washington bölge mahkemesi hakimi Rudolp Contreras’ın önüne çıktı ve seçimlerden sonraki geçiş dönemi sırasında Rus Büyükelçi Sergey Kislyak temasları hakkında FBI’ya yalan söylediği suçunu kabul etti.

Flynn FBI'a Yanlış Beyanda Bulunduğunu Kabul Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00

​İki sayfalık mahkeme belgesinde, Flynn’in Kislyak’la iki ayrı diyaloğu ve bu diyaloglara dair iki aynı yanlış beyana atıfta bulunuldu.

Türkiye ile ilgili suçlamaları da kabul etti

Flynn'in belgelerde "Yabancı hükümetlerle iletişimdeki diğer yanlış beyanlar" başlığı altında Türkiye ile ilgili suçlamaları da kabul ettiği görüldü. Belgede, "7 Mart 2017'de Flynn, kendisi ve şirketi Flynn Intel Group (FIG)'un Türkiye Cumhuriyeti'nin yararına gerçekleştirdiği proje (Türkiye projesi) için Adalet Bakanlığı'na yabancı ajan yasası (FARA) uyarınca kayıt sundu. FARA kayıtlarında, Flynn yanlış beyanatlarda ve ihmallerde bulundu. Flynn, projeye Türkiye Cumhuriyeti'nin ne kadar müdahil olduğunu bilmediğinin ve Türkiye projesinin, ABD'li işletmelerin Türkiye'de iş yapmaya olan güvenlerini geliştirmeye yönelik olduğu gönünde yalan beyan verdi. Flynn, The Hill adlı internet sitesinde 8 Kasım 2016'da kaleme aldığı makalenin kendi inisiyatifiyle yazıldığı şeklindeki ifadesinin yalan olduğunu, Türkiye'den yetkililerinin kendisini yönlendirdiğini sakladığını da itiraf etti.

İddialar nelerdi?

Amerika Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre Flynn Türkiye adına lobicilik faaliyeti yürütmek için Ekim Alptekin’e ait olan merkezi Hollanda'daki Inovo BV şirketiyle bir anlaşma imzaladı. Ancak ne Alptekin ne de Flynn, o dönem bu anlaşmaya dair ABD Adalet Bakanlığı’na bilgi verdi.

O dönem “The Hill” adlı Kongre haberleri geçen gazetede bir makalesi yayınlanan Flynn, Türkiye’nin desteğe ihtiyacı olduğunu belirtmiş ve Erdoğan’ın Gülen’le ilgili uyarılarını gündeme getirmişti. Flynn, Gülen’e Amerika’da güvenli liman sağlanmaması gerektiğini kaydetmişti.

Flynn, Inovo BV ya da Türk hükümetinden Fethullah Gülen karşıtı yazı yazması için talimat almadığını, yazı için de para almadığını söylüyordu.

Rusya soruşturmasında suçunu kabul eden ilk kişi

Flynn Rusya soruşturmasında resmen suçlanan dördüncü kişi ama suçunu kabul eden ilk kişi oldu. Trump’ın eski kampanya menajeri Paul Manafort ve iş ortağı Rick Gates ile kampanyanın eski dış politika danışmanı George Papadopoulos da Rusya soruşturmasında suçlanan isimlerdi.

Suçlananlar arasında Flynn, şu ana kadar Trump göreve geldikten sonra Beyaz Saray’da aktif görev yapan tek kişi.

Flynn’in Türkiye adına lobicilik faaliyetleri dahil hakkındaki birçok iddiaya dair soruşturma altında olsa da sadece tek suçtan, FBI’ya yalan söyleme suçundan suçlanması, Mueller’in ekibiyle ceza indirimi için işbirliği yaptığı şeklinde yorumlanıyor.

Geçen hafta Flynn’in avukatları başkanın hukuk ekibine artık onlarla Rusya soruşturmasını konuşamayacaklarını bildirmişti, bu da Flynn’in özel savcı Mueller’in yürüttüğü soruşturmada federal yetkililerle işbirliği yapma kararı aldığının göstergesi olarak yorumlanmıştı.

Trump’ın Flynn’le ilgili soruşturmaya özel önem verdiği biliniyor. Eski FBI başkanı James Comey, Trump’la özel bir görüşmesinde başkanın kendisinden bu soruşturmayı sonlandırmasını istediğini iddia etmişti.

Flynn, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve diğer üst düzey yetkililere, Rusya’nın Washington büyükelçisiyle yaptığı görüşmeler hakkında yalan beyanda bulunduğu gerekçesiyle, göreve gelmesinin üzerinden bir ay geçmeden Başkan Trump tarafından görevden alınmıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG