Erişilebilirlik

Floyd İçin Duygusal Anma Töreni: “Dizinizi Boğazımızdan Çekin”


ABD’nin Minneapolis kentinde polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybeden siyah Amerikalı George Floyd için müzisyenler ve siyasetçilerin de katıldığı duygusal bir anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, beyaz polis memurunun Floyd’un boğazına diziyle bastırdığı 8 dakika 46 saniye boyunca saygı duruşunda bulundu.

Perşembe günü Minneapolis’te ailesi ve arkadaşları tarafından George Floyd için North Central Üniversitesi’ndeki mabette düzenlenen törende, din adamı ve medeni haklar savunucusu Al Sharpton, hiddetli bir anma konuşması yaptı.
Sharpton, ABD’de siyahların hayatta pek çok şeyi başarma potansiyeline sahip olduğunu ancak baskı ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını, beyaz polis memurunun siyah George Floyd’un boğazına dizini bastırmasına göndermede bulunan çarpıcı bir benzetmeyle anlattı.

(ARŞİV) Al Sharpton
(ARŞİV) Al Sharpton

Al Sharpton, “George Floyd’un hikayesi siyahların hikayesi. 401 yıl öncesinden bu yana olmayı istediğimiz ve hayal ettiğimiz kişi olamamamızın sebebi, dizinizi boğazımızdan çekmemeniz. Bizi gönderdiğiniz imkanları kısıtlı okullardan daha iyisini hak edecek kadar akıllıydık. Ama dizinizi boğazımızdan çekmediniz. Tıpkı George gibi nefessiz kaldık diye tüm dünyada yürüdük. Akciğerlerimizde sorun var diye değil, diziniz boğazımızda diye nefes alamadık. Sizden iyilik falan istemiyoruz. Üzerimizden inin yeter. George adına artık ayağa kalkıp ‘dizinizi boğazımızdan çekin’ deme zamanı” dedi.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey
Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey

Törende George Floyd’un ailesi için söylenen şarkının ardından, beyaz polis memurunun Floyd’un boğazına diziyle bastırdığı 8 dakika 46 saniye boyunca saygı duruşunda bulunuldu.

Minneapolis’teki anma törenine Demokrat Partili Minnesota Senatörü Amy Klobuchar ve Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi İlhan Ömer’in yanı sıra T.I., Ludacris, Tyrese Gibson, Kevin Hart, Tiffany Haddish gibi ünlü isimler de katıldı.

George Floyd'un nişanlısı Justin Diamond
George Floyd'un nişanlısı Justin Diamond

“Artık nefes alabiliyorum”

George Floyd’un cenazesinin konulduğu tabut beyaz ve mor çiçeklerle süslendi. Sahneye de George Floyd’un polis tarafından sahte 20 dolarlık banknot verdiği için yakalandığı caddenin köşesine çizilen duvar resmi yansıtıldı. Resmin üzerinde “Artık nefes alabiliyorum” yazılıydı.

George Floyd için önümüzdeki Cumartesi günü doğum yeri olan Kuzey Carolina eyaletindeki Raeford kasabasında aile içinde özel bir tören düzenlenecek. Floyd’un naaşı, Pazartesi günü de büyüdüğü ve hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Teksas’ın Houston kentinde halkın ziyaretine açılacak. George Floyd, Salı günü 500 kişinin katılmasının planlandığı bir törenle son yolculuğuna uğurlanacak.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG