Erişilebilirlik

Floyd Davası Yargıcından ‘’Davayla İlgili Konuşmayın’’ Uyarısı


Soldan sağa Derek Chauvin, J. Alexander Kueng, Thomas Lane ve Tou Thao.
Soldan sağa Derek Chauvin, J. Alexander Kueng, Thomas Lane ve Tou Thao.

ABD’nin Minneapolis kentinde siyah Amerikalı George Floyd’un gözaltına alındığı sırada ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan eski polis memuru ile yardım ve yataklıkla suçlanan üç eski polis, hakim karşısına çıktı. Yargıç Peter Cahill, yetkililerin ve avukatlar dava hakkında açıklama yapmayı sürdürürse, duruşmaların başka bir yere alınabileceği uyarısında bulundu.

George Floyd’un ölümünün ardından görevden alınan polis memuru Derek Chauvin ön duruşmaya gözaltında tutulduğu yerden video konferans yöntemiyle katıldı. Ona yardım ve yataklıkla suçlanan polis memurları Thomas Lane ve J. Kueng ise mahkeme salonundaydı. Chaovin ile birlikte gözaltında tutulan diğer polis memuru Tou Thao da ön duruşmaya şahsen katıldı.

Minneapolis kentinin Hennepin İlçesi Yargıcı Cahill, George Floyd davasının ikinci ön duruşmasında, Başsavcı Matthew Frank’ten kamu görevlilerinin sessiz kalmaları konusunda nüfuzunu kullanmasını istedi.

Yargıç, avukatların konuşmaması için henüz bir yasak kararı almadığını belirtti; ancak davayla ilgili kamuoyuna yönelik beyanlara devam edilmesi halinde böyle bir ihtimalin yüksek olduğu uyarısı yaptı. Yargıç Cahill, talep gelmesi halinde, duruşmaların yerinin değiştirilmesine onay vereceğinin işaretini de verdi.

Yargıç Peter Cahill, ‘’Mahkeme bu davaya ilişkin üç konuda açıklama duymaktan memnun olmayacaktır. Bu üç başlık medya, delil, suçlu veya masum olma’’ ifadesini kullandı.

George Floyd’un ölümünün ardından görevden alınan polis memuru Derek Chauvin ikinci derece cinayetle, diğer polis memurları Thomas Lane, J. Kueng ile Tou Thao da Chauvin’e yardım ve yataklık yapmakla suçlanıyor. Yargıç, eski polis memurlarının birlikte yargılanmaları halinde duruşma tarihini 8 Mart olarak belirledi; ancak dava dosyalarının ayrılması yönünde talep gelmesini beklediğini belirtti. Bir sonraki duruşmanın 11 Eylül’de yapılması bekleniyor.

Yargıç Cahill, sanık avukatlarından birinin ön duruşmalarda mahkeme salonuna kamera alınmaması yönündeki kararını yeniden değerlendirmesi talebini de reddetti. Yargıç asıl duruşmalar sırasında mahkeme salonuna kamera alınıp alınmaması konusunda ise henüz karar vermiş değil. Minnesota eyaletinde bunun için tüm tarafların onayı gerekiyor.

Yaklaşık dokuz dakika boyunca diziyle George Floyd’un boynuna bastıran 44 yaşındaki Derek Chauvin olaydan dört gün sonra, 29 Mayıs’ta gözaltına alınmıştı.

Gözaltındaki memurların hiçbiri şimdiye kadar kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.

46 yaşındaki siyah Amerikalı George Floyd’un ölümü ülke genelinde büyük protesto gösterilerine neden olmuş, göstericiler ırksal adalet ve polis reformu çağrısı yapmıştı.

Bu ayın başında Minneapolis Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçen bir tasarı, polis teşkilatının yerine kamu güvenliğinin toplum öncülüğünde sağlanacağı bir sistemin getirilmesini öngörüyor.

Minneapolis’te Belediye Meclisi’nin çoğunluğu, Floyd’un ölümünün ardından polis teşkilatının lağvedilmesi yönünde oy kullanmıştı.

Polis teşkilatlarının mali kaynaklarının kesilmesi tartışmaları geçmişe dayansa da Floyd’un ve bir dizi siyah Amerikalı’nın beyaz polis memurları tarafından öldürülmesinin video kaydına alınması, tartışmanın yeniden alevlenmesine ve destek bulmasına neden oldu.

Atlanta’da beyaz bir polis memuru, siyah Amerikalı Rayshard Brooks’un ölümüne neden olmak suçuyla gözaltında.

Siyah Amerikalı kadın Breonna Taylor’ın Kentucky eyaletinin Louisville kentinde polisin üç ay önce uyuşturucu soruşturması kapsamında evine yaptığı baskın sırasında vurularak ölmesinin ardından olaya karışan üç polisten biri, geçen hafta teşkilattan çıkartılmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG