Erişilebilirlik

Florida'da Önseçim Bugün


Newt Gingrich
Newt Gingrich

Yeni araştırmalar Florida eyaletinde eski Massachusetts valisi Mitt Romney’in öne geçtiğini gösteriyor.

Mitt Romney, “Herkes çok sıkıntı çekiyor. Bunun nedeni bu başkanın Amerikan halkıyla bir bağ kuramaması ve durumun ne kadar kötü olduğunu kavrayamaması. Ben Amerikan halkına doğruları anlatacağım. Obama’nın durumu iyileştirmek yerine kötüleştirdiğini söyleyeceğim,” şeklinde konuşuyor.

Mitt Romney
Mitt Romney



Romney, dört yıl önce yenik düştüğü Arizona Senatörü John McCain’den de destek alıyor.

Mccain, “Romney, Obama gibi kamunun değil, özel sektörün istihdam yaratacağına inanıyor,” diyor.

Aleshia George gibi Romney destekçileri oy kullanmak için sabırsızlanıyor: “Bence zeki bir siyasetçi, ekonomik temeli var. Girişimcilik temeli ve Washington’da eksik olan mantıklı bir bakış açısı var.”

Romney’in baş rakibi eski Temsilciler Meclisi başkanı Newt Gingrich.

Gingrich, kamuoyu yoklamalarında destek kaybetmesine rağmen kampanyasına devam ediyor: “Benim bir tezim var: 1996 yılında ılımlı bir siyasetçi aday gösterdik, genel seçimi kaybettik; 2008 yılında ılımlı bir aday gösterdik, yine kaybettik. Bence Obama’yı sadece ciddi bir muhafazakar yenebilir.”

Ginrich, Nancy Acevedo gibi muhafazakarların desteğine sahip: “Güçlü bir karakteri var. Kendine özgü bir stratejisi var. Gizlisi saklısı yok.”

Gingrich’e en son eski adaylardan işadamı Herman Cain de destek verdi.

Ancak Quinnipiac Üniversitesi’nden araştırmacı Peter Brown, Florida’da Romney’in avantajlı olduğunu söylüyor: “Florida eyaletindeki Cumhuriyetçiler de yarışı diğer eyaletlerdekiler gibi değerlendiriyor: ‘Görüşleri ve değerleri benimle uyuşuyor mu ve Kasım ayında Obama’yı yenebilecek mi?’"

Seçimi kazanabilme olasılığı seçmenlerin önem verdiği bir konu. Erken oy kullanan Michelle Crossland anlatıyor: “Umarım herkes seçilebilme unsurunu iyi değerlendiriyordur. Çünkü esas hedef, Obama iktidarına son verebilmek.”

Brown, Florida önseçiminin nihai sonuç açısından belirleyici olacağını düşünüyor:“Romney ve Gingrich için Florida son derece belirleyici olabilir. Romney Florida’yı kazanırsa Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olması muhtemel görünüyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre Florida eyaletinde Romney avantajlı durumda. Ancak bu önseçimlerin, başından beri inişli çıkışlı olduğu da unutulmamalı.

XS
SM
MD
LG