Erişilebilirlik

‘Fırat Kalkanı Operasyonu Belirlenen Sınırlar İçinde Kalmalı’


‘Fırat Kalkanı Operasyonu Belirlenen Sınırlar İçinde Kalmalı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Türkiye, Fırat Kalkanı Operasyonu’nda Türkiye operasyonla hedeflediklerine ne kadar ulaştı? Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başlattığı ve koalisyon güçlerinin destek verdiği Fırat Kalkanı Operasyonu’nda terör örgütü IŞİD’e ait mevzilerin imha edilmesi ve Türkiye sınırının IŞİD’ten temizlenmesi için yürütülen harekatta son durum nedir?

Operasyonu Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren, BİLGESAM Ortadoğu Uzmanı Doç. Dr. Ali Semin, Türkiye’nin hedefinin Rakka’yı kontrol altına almak veya Lazkiye’ye kadar ilerlemek olmadığını belirtiyor. Semin, “Türkiye’nin hedefi kendi sınırını temizlemek ve Halep’in etrafını güvenli bölge haline getirmek,” diyor.

Halep’teki saldırılar artarsa ve çatışmalar yoğunlaşırsa en az 1 milyon Suriyeli’nin Türkiye’ye akın edebileceğine vurgu yapan Semin, Türkiye’nin bu operasyonlarla, olası mülteci akınını da önlemek istediğini ifade ediyor.

Ortadoğu uzmanı Doç. Dr. Ali Semin, hedeflenen bölgelerin IŞİD’ten kolayca temizlenmesini IŞİD’in ve YPG’nin ilk defa Türk Silahlı Kuvvetleri gibi düzenli ve güçlü bir orduyla karşılaşmasına bağlıyor.

Semin, Türkiye’nin, koalisyon güçlerinin de desteğini alarak Fırat Kalkanı Operasyonu’nu başarılı bir şekilde yürüttüğünü ancak bu operasyonların amacına uygun şekilde ve belirlenen sınırlar içerisinde kalması gerektiğini de belirtti: “Türkiye’ye yarın öbür gün, Rakka’yı da Musul’u da IŞİD’ten temizleyin gibi talepler gelebilir. Türkiye bu konu da çok dikkatli olmalı.”

Türkiye’nin bu tür müdahalelerde bulunmasının doğru olmadığını belirten Doç. Dr. Ali Semin, bunun sebebini ise şu sözlerle açıklıyor: “Çok güçlü olabilirsiniz ama çok ciddi kayıplar verebilirsiniz. Musul’u kazanmak veya Rakka’yı temizlemek o kadar kolay değil. Hem oradaki sivil insanlara dikkat edilmesi gerekiyor, hem de orada IŞİD’le işbirliği yapan aşiretlerle, kabilelerle ve yerel güçlerle anlaşma yapılması gerekiyor.”

Ortadoğu Uzmanı Semin’e göre, Musul ve Rakka gibi bölgelerde, yerel aşiretlerle uzlaşı içinde olunmadığı sürece, yerel güçler IŞİD’i hep koruyucu olarak görür ve bu örgüte desteklerini sürdürür.

IŞİD’in sadece Türkiye’yi tehdit etmediğini, IŞİD’in tüm dünyayı ilgilendirdiğini belirten Doç. Dr. Ali Semin, bu sorunun çözümü için dikkat edilmesi gerektiğini de belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG