Erişilebilirlik

Fillon Le Pen İçin En Zorlu Rakip


Fransız sağının cumhurbaşkanı adayını belirlemek için yapılan ön seçimlerin ilk turundan François Fillon büyük sürpriz yaratarak yüzde 44 oyla birinci geldi. Seçimlerin birinci partisi olması beklenen aşırı sağ parti Front National'in lideri Marine Le Pen ile pek çok ortak noktada buluşan Fillon, Le Pen için en zorlu rakip olmaya aday. Anketler, Le Pen'in Brexit ve Trump zaferlerinin de desteğiyle, Elysee Sarayı'nın kapısına bir adım daha yaklaştığını gösterirken, solun ise ilk turda eleneceğini ortaya çıkarıyor.

Sağ parti Cumhuriyetçilerin (LR) önseçimlerinin yapıldığı gün, henüz sonuçlar açıklanmadan IPSOS araştırma şirketi tarafından yapılan bir anket, Marine Le Pen'in Elysee'ye daha da yaklaştığını gösteriyor. Son eğilim anketinde, Le Pen yüzde 29 oy oranı ile en çok desteklenen aday. Ankette, sağın adayı kim olursa olsun, Marine Le Pen'in ilk turda yarışı önde götüreceği belirtiliyor. Ankete göre, Marine Le Pen ilk turda yüzde 29 oy desteği alırken, ikinci turda oyların Le Pen karşısındaki adaya kayacağı tespit ediliyor. Alain Juppe'nin ikinci turda Le Pen'den 8 puan yüksek oy alarak en büyük fark atacak isim olduğu belirtiliyor. François Hollande ise ilk turda yüzde 18 civarında oy alıyor.

Fillon'u sosyal politikalarla vuracak

Fillon'un zaferi, anketlerin favori gösterdiği Sarkozy ya da Juppe senaryosuna hazırlanan Marine Le Pen'i daha güçlü bir yarışın beklediği anlamına geliyor. Le Pen'in ekibi, diğer iki isim için strateji belirlemiş, ancak Fillon'un sandıktan adeta patlama yaparak yüzde 44 oy oranıyla çıkması ihtimali üzerinde durmamıştı.

Ekonomik programları İngiliz liberalizminin Demir Lady'si Margaret Tatcher'a benzetilen, sosyal sorunlara ise tutucu çizgiden bakan Fillon, ikinci turda da galibiyetini korursa Marine Le Pen için en zorlu rakip olmaya aday.

Fillon, eşcinsel evlilik yasasına karşı çıkışıyla, Fransa'nın egemenliğini savunma konusundaki ortak söylemleriyle ya da dış politikada Rusya'ya yakınlığıyla Le Pen ile pek çok ortak noktada buluşuyor. Ancak ayrıldıkları en önemli nokta sosyal politikalar.

FN kurmayları Fillon'u "AB yanlısı olmakla ve 5 yıl boyunca izlediği kötü politikalarda Başbakan olarak Sarkozy'nin suç ortağı olmakla" suçluyor. Fillon'un memur kadrosunu 500 bin adet daraltmasına ilişkin vaadine atıfta bulunan FN Genel Başkan yardımcısı Florian Philippot, "Fillon kamu hizmetini yani devleti yok etmek istiyor" diyor.

Marine Le Pen, karşısına Fillon çıkması durumunda sosyal politikalar açısından vurgu yaparak "aristokrat, tutucu, katı hristiyan Fransızların sembolü" olan Fillon'u bu açıdan vurmaya ve böylece yoksul sol seçmenden de oy almaya çalışacak.

Nisan ayında yapılacak ilk tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde solun daha ilk turda elenmesi bu tabloda en güçlü olasılık olarak ortaya çıkıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG