Erişilebilirlik

Fillon'dan İktidara 'Darbe' Suçlaması


Fransa sağının en güçlü adayı iken “eş ve çocuklarına Meclisten hayali işler için maaş bağlattığı' gerekçesiyle adaylığı tehlikeye giren François Fillon, sosyalist iktidarı "politik-kurumsal darbe" yapmakla suçladı. Suçlamaya jet yanıt veren Elysee Sarayı'ndan, "Ülkede tek güç yargıdır" uyarısı geldi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine üç ay kala ortaya çıkan “Filllon skandalı” ülkede politik depreme yol açmaya devam ediyor. Sağ içinde süren tartışmaya, Fillon'un saldırıların "sol iktidardan” geldiğini açıklaması ile Elysee Sarayı da katıldı.

"Saldırı içimizden değil, sol iktidardan geliyor"

Cumhuriyetçi (LR) milletvekilleri bu sabah, Fillon'un adaylığı konusunda karar vermek için kriz toplantısı yaptı. Toplantıda milletvekillerinden kendisini desteklemelerini isteyen Fillon, "Bu saldırı içimizden değil sol iktidardan geliyor. Sakın arkadaşlarımızın kendi içimizdeki çekişmelerden kaynaklı olarak bunu sızdırdığı iddialarına inanmayın" dedi. Toplantı çıkışında tüm milletvekilleri, soruşturma sonuçlanana kadar kendisine 15 gün destek verilmesini isteyen Fillon'un arkasında blok oluşturdu.

Toplantı çıkışı açıklama yapan Fillon'un sözcüsü Thierry Solere, "Bu, bize yapılan kurumsal bir darbedir. Ama partimiz de aptal değil. Bu oyuna karşı direneceğiz. Kimse Fillon'un adaylığını engelleyemeyecek" dedi. Ancak partide olağanüstü kongre toplanması sesleri de yükselmeye başladı.

Elysee'den jet yanıt

İktidara kadar ulaşan suçlamalara, Elysee Sarayı'ndan "Tek güç, adaletin gücüdür. Yargı bu konuda kararını verecektir" açıklaması geldi. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükumet Sözcüsü Stephane Le Foll de skandalın Elysee Sarayı'ndan sızdırıldığı iddiasına sert yanıt verdi. Le Foll, "Burada solun bir darbe yaptığı vesaire söz konusu değil. Fransızlar sadece şeffaflık ve gerçeklerin ortaya çıkmasını bekliyorlar," dedi.

Fillon anketlerde tepetaklak

Fillon'un eşini Meclis'te danışman göstererek 8 yıl boyunca 900 milyon Euro devlet bütçesinden maaş ödettiği skandal sonrasında, sağın önemli aktörlerinden Fillon'un anketlerdeki desteği önemli düşüş gösterdi. Les Echos gazetesi için yapılan son anket Marine Le Pen ve Emmnuel Macron'un ikinci tura kaldığını, sosyalistlerin adayı Benoit Hamon'un ise anketlerde 10 puan yükseldiğini gösterdi. Fillon ise ilk kez bir ankette ikinci tura kalamadı.

Ankete göre, sağın adayının yolsuzluk skandalına bulaşması aşırı sağın ve liberal solun oylarını %3 oranında artırdı. Marine Le Pen, %26-27, Emmanuel Macron %22-23 oranında oy alırken, Fillon %19-20 civarında kaldı. Anketin bir diğer sürprizi de Benoit Hamon'un 10 puan birden kazanarak %16-17 seviyesine ulaşması oldu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG