Erişilebilirlik

Filistinlilerden ICC'ye Üyelik Başvurusu


ABD temsilcisi Samantha Power (en sağda) Güvenlik Konseyinde oyunu kullanırken
ABD temsilcisi Samantha Power (en sağda) Güvenlik Konseyinde oyunu kullanırken

Devlet hakkı tanıyan karar tasarısının BM Güvenlik Konseyinde reddedilmesi üzerine Filistinli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC)'ye üye olma girişiminde bulunacaklarını açıkladı

Filistinli liderler devlet hakkı tanıyan karar tasarısının BM Güvenlik Konseyinde reddedilmesi üzerine Uluslararası Ceza Mahkemesine (ICC)katılma başvurusunda bulunacaklarını bildiriyor.

BM’deki Filistin temsilcisi Riyad Mansour Filistin halkının daha fazla bekleyemeyeceğini, yetkililerin Çarşamba günü İsrail’e karşı savaş suçu iddialarını gündeme getirme amacıyla ICC üyeliğini ele alacaklarını açıkladı.

Salı akşamı bağımsız Filistin devleti kurulması ve İsrail’in işgal topraklarından çekilmesini öngören karar tasarısı BM Güvenlik Konseyinden geçemedi.

Karar tasarısı, Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden kabul için gerekli olan 9 oyu sağlayamadı.

Sekiz üye lehte oy kullanırken Amerika ve Avustralya karşı oy kullandı ve beş ülke İngiltere dahil çekimser kaldı.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Samantha Power, ülkesinin ret oyu vermesinin gerekçesini açıklarken İsrail- Filistin barışı formülünün “zor seçimler ve tavizler”içerdiğini, karar tasarısının ise tarafları iki devletli çözüme yaklaştırmayacağını savundu.

BM Filistin temsilcisi Riyad Mansur ise, Güvenlik Konseyini eleştirerek, görevini yerine getirmemekle suçladı.

Tasarı, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria’da 1967'den sonra işgal ettiği topraklardan 2017 sonuna kadar çekilerek 1967 öncesi sınırlara dönmesi ve bağımsız Filistin Devleti kurulmasını öngörüyordu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG