Erişilebilirlik

Filistinliler Netanyahu Sonrası Değişiklik Beklemiyor


İsrailli bir asker Mescid-i Aksa girişinde Müslüman bir Filistinli'nin üzerini arıyor.
İsrailli bir asker Mescid-i Aksa girişinde Müslüman bir Filistinli'nin üzerini arıyor.

İsrail’de muhalif partiler, Netanyahu hükümetini devre dışı bırakmak için uzlaştı. Ancak Filistin halkı, yeni kurulacak hükümetle de bölgede durumun değişmesini beklemediğini dile getiriyor. Filistinliler, yeni liderlerin de kendilerine karşı aynı uygulamalara devam edeceği görüşünü savunuyor.

Naftali Bennett’in yeni kurulacak koalisyon hükümetinin başbakanı olması bekleniyor. Bennett, henüz başbakanlık koltuğuna oturmadan son yaşanan gerginlikle ilgili olarak Filistin tarafını suçlayan açıklamalarda bulundu.

İsrail’de yayın yapan Channel 12 TV kanalına konuşan Bennett, “Gerçek anlatılmak zorunda. İsrail’le Filistinliler arasındaki milli mücadele bir toprak meselesi değildir. Filistinliler bizim buradaki varlığımızı kabul etmiyorlar, bu bir süre daha böyle sürecek görünüyor” dedi.

Naftali Bennett
Naftali Bennett

Bennett, 1967 yılındaki çatışmalar sonucu İsrail’in Batı Şeria’da ele geçirdiği toprakları ilhak etmesini güçlü biçimde savunan bir isim olarak tanınıyor. Ancak ismi başbakan olarak anılmaya başladıktan sonra bu konuda nispeten daha yumuşak açıklamalar yapması göze çarpıyor. Bennett, “Şu anda çatışmaları azaltmayı düşünüyorum. Bunu tamamen çözmeyeceğiz ama yapabildiğimiz oranda durumu iyileştirmeye; yaşamın, işlerin, endüstrinin daha iyi olmasına uğraşacağız” dedi.

Bennett’in bu açıklamalarından kısa bir süre önce Filistin Kurtuluş Örgütü Temsilcisi Bassem El-Salhi, yeni başbakan adayının Netanyahu’dan daha az aşırıcı olmayacağını ve bunu göstermek isteyeceğini öne sürdü.

Gazze’de yaşayan ve Reuters haber ajansına görüş bildiren Filistinliler de benzer düşünceleri savunuyorlar. Filistin halkı, liderler değişse de İsrail’in kendilerine karşı olan tavrının değişmeyeceğini söylüyor.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım da yaptığı değerlendirmede, “Filistinliler tarih boyunca onlarca İsrail hükümeti gördü. Sağcı, solcu, merkez partiler, her ne derseniz. Ama konu Filistin halkının haklarına gelince hepsi düşmanlık güttüler ve yayılmacı politikaları sürdürdüler” dedi.

Yeni kurulacak koalisyon hükümetinde ilk kez İsrailli Arapları temsil eden parti de yer alacak. Parti lideri Mansur Abbas, koalisyon anlaşması gereği, İsrail’de Araplar'ın yaşadığı bölgelerde altyapının güçlendirilmesi ve şiddet olaylarıyla mücadele için 16 milyar dolarlık ek kaynak alacaklarını söyledi.

Ancak Abbas ve partisi, Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinliler tarafından işbirlikçi olmakla suçlanıyor. Filistin halkı, İsrail’in Filistin’e karşı yeni bir operasyon başlatma kararı aldığını düşünüyor, Abbas ve partisinin ne yapacağını sorguluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG