Erişilebilirlik

Filistinliler’den ‘Uluslararası Ceza Mahkemesi’ Uyarısı


Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Melki, İsrail’in işgal altındaki topraklarda yeni yerleşim inşa etme kararını uygulamaya geçirmesi halinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuracaklarını bildirdi.

Melki herşeyin, İsrail’in Doğu Kudüs’ün banliyölerinde bulunan ve E-1 olarak bilinen araziyle ilgili vereceği karara bağlı olduğunu söyledi. Söz konusu arazi gelecekte kurulabilecek Filistin devleti için önem taşıyor.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Melki
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Melki
İsrail Kasım ayında Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yerleşimciler için 3 bin ev daha yapacağını bildirmişti. Karar Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’i “üye olmayan devlet” olarak tanımasının hemen ardından açıklanmıştı. Filistin’in yeni statüsü yönetimin bazı uluslararası anlaşmalar ve kurumlardan yararlanmasını sağlıyor. Merkezi Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi de bu kurumlardan biri.

Tartışmalı arazi 12 kilometrekareyi kapsıyor ve önemi, burada yapılacak evlerin Batı Şerialı Araplar’ın Doğu Kudüs’le olan temasını kesecek olması.

Uluslararası Ceza Mahkemesi soykırım, savaş suçları ve diğer önemli insan hakları davalarına bakmakla görevli. Uzmanlar İsrail’in yerleşimleri inşası durumunda, Filistinliler’in mahkemeye savaş suçları kapsamına giren işgal altında topraklarda yerleşim kurma suçlamasıyla başvurabileceğini söylüyor.

Amerikan’ın BM elçisi Susan Rice BM Güvenlik Konseyi’ne Amerikan yönetiminin İsrail’in inşaat planlarına karşı olduğunu söyledi. Rice yerleşimlerin “özellikle iki devletli çözüm çalışmalarına zarar” verdiğini söyledi.

Rice aynı zamanda Amerikan hükümetinin Filistin’in BM’de arttırılmış statüsünden duyduğu rahatsızlığı tekrarladı ve Amerika’nın Filistin’in yeni statüsünü devlet statüsü olarak kabul etmediğini bildirdi. Obama hükümeti, Filistin devletinin kurulmasının tek yolunun doğrudan görüşmeler olduğunu düşünüyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bu ay yaptığı açıklamada, Doğu Kudüs ve bir başka büyük Batı Şeria Yahudi yerleşiminin arasında bulunan bölgede inşaatların yapılacağını söylemişti. Ancak başbakan bu 3 bin evin planlama sürecinin henüz tamamlanmadığını da belirtmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG