Erişilebilirlik

Filistinliler Birlik Hükümeti Kurdu


El Fetih ve Hamas arasında kurulan yeni Filistin hükümeti
El Fetih ve Hamas arasında kurulan yeni Filistin hükümeti
Filistin lideri Mahmut Abbas, El Fetih ve Hamas arasında kurulan yeni birlik hükümetinin başkanı olarak yemin ederek göreve başladı. İki grup Batı Şeria ve Gazze Şeridini yedi yıldır ayrı ayrı yönetiyordu.

Ramallah’taki yemin töreni Pazartesi günü tarafların son anda çıkan anlaşmazlığı aşması üzerine gerçekleşti. Anlaşmazlık, Abbas’ın kabinede cezaevleri bakanlığı bulunmasını istememesi nedeniyle çıkmıştı.

Amerika Hamas’ı terörist örgüt olarak görüyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Pazar günü Abbas’a İslamcı grubun Filistin hükümetinde görev almasından duyduğu kaygıyı iletti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Abbas’ın Kerry’e yeni hükümetin şiddete başvurmayacağı ve İsrail’i tanıyacağı yolunda güvence verdiğini açıkladı. Sözcüye göre Kerry de Abbas’a Amerika’nın hükümeti kuruluş şekli, politikaları ve eylemleriyle değerlendireceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dünya liderlerinden yeni Filistin hükümetini tanımamalarını istedi. Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada hükümetin” barışı değil terörizmi güçlendireceğini” çünkü Hamas’ın İsrail’in yıkılması çağrısı yaptığını söyledi.

Birlik hükümetinin kurulması iki rakip Filistinli grubun Nisan ayında siyasi işbirliği konusunda anlaşmaya varmalarını izliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG