Erişilebilirlik

Filistinli Yaralılar Türkiye'de Tedavi Altında


Gazze’de yaralanan üçü kadın biri erkek 4 kişi Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçakla Tel Aviv’den Ankara’ya getirildi. Ankara, İsrail bombardımanında yaralanan Filistinliler'in Türkiye'de tedavisini üstlendi

Türkiye, İsrail'in hava bombardımanı sonucunda ciddi sayıda can kayıpları ve yaralanmalar yaşanan Gazze'ye yönelik yardımları çerçevesinde ABD'nin aracılığıyla uçuş izni alarak Filistinli yaralıları Ankara'ya taşımaya başladı. Bugün sabah Gazze'de yaralanan 3'ü kadın 1'i erkek 4 kişi Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Tel Aviv'den Türkiye'ye getirildi.

Türkiye, İsrail ile Filistin arasında ateşkes diplomasisi için gösterdiği çabalar çerçevesinde Gazze için insani yardım girişimlerini de sürdürüyor. Türkiye, İsrail'i ABD aracılığıyla ikna etmeyi başararak Tel Aviv ile Ankara arasında hava köprüsü kurulmasını sağladı. Böylece yaralı Filistinliler'den bazıları Türkiye'de tedavi edilmeye başlandı. Tel Aviv Ben Gurion Havaalanı'ndan alınarak tedavi içinse bugün ilk önce yaralılar Rahme Muhammed Hatami (33), İhab Muhammed Naccar (19), Nida Abu Dagga (20) ve Ahud Selana (15) getirilmiş oldu.

İsrail ikna oldu Mısır olmadı

Amerika'nın Sesi'nin edindiği bilgiye göre, Türkiye, Mısır'daki sağlık durumu ağır olan Filistinliler'i de Ankara'ya getirmek istedi. Ancak Mısır yönetimi, 'askeri darbe' sonrası Türkiye'nin sergilediği tutumdan duyduğu rahatsızlık nedeniyle Ankara'ya Filistinler'in tedavi amaçlı gönderilmesi konusunda uzlaşma sağlanamadı. Mısır'dan şimdilik 'hayır' yanıtı alınırken, ABD aracılığıyla İsrail ile insani yardım zemininde kısmen diyalog kurulabildi. Bu arada İsrail'dan hasta getirilmesinde en önemli sıkıntı ise yaralı Filistinler'in üzerinde hiçbir kimlik bulunmamasından kaynaklandı. Yaralılar genellikle evleriyle birlikte neredeyse bütün eşyalarını da kaybetmiş kişiler olduğundan İsrail makamlarınca bu kişiler hakkında araştırma yürütülerek kimlik bilgileri teyit edildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bugün sabah erken saatlerde ilk Filistinli yaralı kafilesi denilebilecek 4 kişiyi Esenboğa Havalimanı'nda karşılırken süreç hakkında açıklama yaptı. Ateşkes görüşmeleri çerçevesinde 25 Temmuz günü İsrail'in hava koridoru açması konusunda ilke kararı alındığını anımsatan Davutoğlu, dün ilk önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptıkları telefon görüşmesi çerçevesinde hasta taşıma operasyonunu başlatııklarını kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun da İsrail ve Mısır ile görüşmeler gerçekleştirdiğini söyleyen Davutoğlu, böylece bugün ilk önce 4 kişiyi getirebildiklerini ifade etti.

Bugün 2 uçak daha gelecek

Yaralıları Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte karşlayan Bakan Davutoğlu, Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek, "Bugün de 40'ar kişilik iki askeri

uçakla mümkünse 80 Filistinli kardeşimizi daha getirmeyi planlıyoruz. Hava köprüsü ile ilk aşamada 200 hastayı Türkiye’ye getirip tedavi ettirmeyi amaçlıyoruz. İnsanlık görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Katkıda bulunan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Umarım bölgede kalıcı bir ateşkes ve ardından barış temin edilir'' dedi.

Nuri El-Malike'ye eleştiri

Ayrıca Irak ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, Türkmenlerin, Kürtlerin, Ezidilerin ve Hristiyanların çok büyük sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sınırımıza 20 bin Ezidi gelmiş durumda. Tüm ilgili kurumlarımızla hiçbir ayrım yapmadan yardım ulaştırmaya çalışıyoruz. Ezidiler için barınaklar sağladık. Türkiye yine bölgede gücünü, kudretini ve şefkatini gösterdi. Irak’ta meclis başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri yapıldı. Nuri el-Maliki’nin ısrarı nedeniyle siyasi kriz yaşanıyor. Maliki’nin darbe girişimini kabul etmiyoruz. Daha önce de Sünnilere karşı darbe girişimi yaşanmıştı. Biz orada meşru yönetimden yanayız. Maliki sebep olduğu mezhepsel ayrılığı bitirmeli ve meşru yönetimin önünü açmalıdır.’’

49 rehine için 'sabır' istedi

IŞİD’in elindeki 49 rehinelerle ilgili sorumuza karşılık ise Davutoğlu, "Can güvenlikleri konusunda bir sıkıntı yok. Bu konuda sabır ve titizlikle çalışıyoruz. Ülkemize inşallah hayırlı haberler vermek nasip olur. TIR şoförlerini burada havalimanında karşılamıştık. Hiçbir vatandaşımızı zor durumda bırakmadık. Ama sabırlı olmalıyız’’ diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG