Erişilebilirlik

Filistinli Çocukları Denize Götüren İsrailli


Filistinli Çocukları Denize Götüren İsrailli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Bir grup İsrailli gönüllü son günlerde bazı Filistinli aileleri ve çocuklarını kumsala yüzmeye götürüyor. Bu birçok çocuğun ilk kez deniz görmesi demek. Her seferinde kumsala bir çocuk götürmek barışa ulaşmak için bir yol olabilir. Amerika’nın Sesi ekibi bu anı görüntülemek için Tel Aviv’deydi.

Bir grup çocuk ve aileleri Tel Aviv’deki kumsalda denizin tadını çıkarıyor. Ancak İsrail-Filistin konusuna gelince hiçbir şey göründüğü kadar kolay değil. Bugüne kadar Filistinli ailelerin çoğu Akdeniz’i görmedi. Üstelik Batı Şeria’daki kasabalardan yalnızca bir saat mesafedeler.

Batı Şeria’dan Tel Aviv’e gidiş yolu üzerindeki İsrail’in askeri kontrol noktalarından geçmeleri için izin almaları gerekiyor. Birçok Filistinli ancak İsrail’de çalışırsa bu izni alabiliyor, çocuklarını kumsala götürme konusunda izin yok.

Amerika doğumlu İsrailli Robby Berman, dört yıldır İsrailli gönüllüleri seferber ederek yaklaşık 30 Filistinli’yi köylerinden alarak Tel Aviv’e getirmeleri için organize ediyor. Bu çocuklardan bazılarıyla ilk kez Kudüs’te karşılaştı ve şimdi akıcı olan Arapçasını da bu sayede geliştirdi.

Berman, “Yani onlarla dost oldum ve bir gün dedim ki ‘biliyorsunuz ben kumsala gitmeyi seviyorum. Siz hiç kumsalda oldunuz mu?’ ve onlar da ‘hayır, kumsalın hayalini kurduk ama hiç bulunmadık’ dediler” diyor.

Robby’nin gönüllüleri 60 yaşındaki Bogie Hamdan’ı torunları Kadam ve Leann’la birlikte hayatlarında ilk kez Beit Jalla’dan kumsala getirdi.

Hamdan, “Denizi görecekleri için çok mutlular. Bütün gece uyumadılar ve bana sürekli ne zaman geliyorlar, denizi ne zaman göreceğiz diye soru sordular” ifadelerini kullanıyor.

Beit Ummar’dan Samir ve Fatma yeni evlendi ve bu yolculuk onlar için balayı oldu.

Samir, “Çok güzel ve böyle bir şey bölgemizde yok. Çok mutluyuz ve Robby’nin yaptıklarını takdir ediyoruz. Uzun süredir arkadaşız” diyor.

Robby çok az sayıda İsrailli’nin Filistinliler’le görüştüğünü belirtiyor.

Berman, “Umarım bu oran artar, insanlar Arap yakınlarımızla sosyal iletişime geçmek için harekete geçer” sözleriyle temennisini dile getiriyor.

Berman, yardım için arkadaşlarını da organizasyonuna dahil ediyor. Özellikle de cankurtaran tecrübesi olan arkadaşlarını. Çünkü bu çocuklar yüzme bilmiyor. Xavier Alexander da bir cankurtaran ve bu tür organizasyonların barış getirebileceği düşüncesinde.

Alexander, “Oradaki bütün çocuklara bunu yapmak istiyorsunuz. Bunu nasıl başarırız, kimse bilmiyor ama en azından doğru bir adım olur” diyor.

Bir başka gönüllü Haham Jonathan Feldman da projenin bir açıdan kendi dini ideallerinin ifadesi olduğunu kaydediyor.

Feldman, “Bence Yahudi değerleri aynı zamanda diğer insanlara ulaşmak için ve komşularımızla barış içinde olmalıyız. Biz de bunun için çaba harcıyoruz. Her gün barış için dua ediyoruz ve barışa ilk olarak komşularımızla ihtiyacımız var” ifadelerini kullanıyor.

Robby bu deneyimin Filistinliler’in tavırlarında da yararlı bir etkisi olacağını düşünüyor.

Robbey Berman, “Size garanti ederim ki bu çocukların hiçbiri bir İsrail aracına taş atmayacak, çünkü o araçta Robby olabilir diye düşünecekler. Bunun başlangıç olduğunu anlatmaya çalışıyorum” diyor.

Bu Robby’nin İsrail ve Filistinliler’i bir araya getirmek için yaptığı küçük bir iş. Çocuklar için ise uzun süre unutamayacakları çok güzel bir gün.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG