Erişilebilirlik

Filistinli Cinayetinde İki İsrailli Mahkum Edildi


Mumahmmed Ebu Kadir'in annesi Süha Ebu Kadir, mahkeme çıkışında gazetecilere konuşurken
Mumahmmed Ebu Kadir'in annesi Süha Ebu Kadir, mahkeme çıkışında gazetecilere konuşurken

2014’de Gazze’deki savaşa neden olan olaylarla ilgili İsrail’de büyük ses getiren bir dava sonuçlandı. Ancak ülkede tartışmalar sürüyor. Kudüs’te bir mahkeme, genç bir Filistinli’yi diri diri yakarak öldüren iki İsrailli genci uzun süreli hapis cezalarına çarptırdı.

İsrailli bazı yetkililer cinayeti “Yahudi terörizmi” olarak nitelendirmişti.

Sanıklardan biri ömür boyu hapse çarptırılırken diğeri 21 yıla mahkum oldu. Üçüncü bir sanık hakkındaki karar psikolojik kontrollerden sonra verilecek.

Saldırganlar 16 yaşındaki Muhammed Ebu Kadir’i Temmuz 2014’te diri diri yakarak öldürmüştü. Olay, Hamas’ın kaçırarak öldürdüğü 3 İsrailli gencin intikamını alma amacını taşıyordu. Altı gün sonra İsrail ve Hamas arasında çıkan savaş 50 gün sürmüştü.

Öldürülen gencin babası Hüseyin Ebu Kadir, 21 yıllık mahkumiyet kararının çok hafif olduğunu, iki şüphelinin de yaşamlarının geri kalanını hapiste geçirmesi gerektiğini söyledi ve çifte standartlara dikkat çekti.

Akrabaları Muhammed Ebu Kadir'in fotoğraflarıyla
Akrabaları Muhammed Ebu Kadir'in fotoğraflarıyla

Abu Kadir, “Araplar ve Yahudiler için aynı yasalar uygulansın istiyorum” diye konuştu.

Abu Kadir, bir İsrailli’yi öldüren Filistinli’nin ömür boyu hapse mahkum edileceğini ve aile evinin yıkılacağını belirtti. Ancak, İsrailli saldırganların evlerinin yıkılmadığına dikkat çekti.

İsrail Devlet Savcısı Ori Korb, olayları farklı değerlendirdi.

Cezanın bu “barbarca” ahlaksızlık örneğine uygun olduğunu söyleyen savcı, mahkumiyet kararının İsrail devletinin bu tür “şok edici” suçlara hoşgörü göstermeyeceği yönünde bir mesaj olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG