Erişilebilirlik

Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Yeni Deliller Sundu


Filistinli insan hakları avukatları ve aktivistler, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne 700 sayfalık bir dosya sundu. Dosyada işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki bölünme ve zulümden İsrailli yetkililerin sorumlu olduğu öne sürülüyor.

Belgeler, 2015 yılında uluslararası mahkemede Filistin topraklarıyla ilgili açılan bir ön incelemeye kanıt sağlamak için sunuldu.

Ön inceleme 2014’teki Gazze çatışmaları sırasında İsrail’in ve Filistin’in işlediği iddia edilen suçlarla ilgili tam kapsamlı soruşturma açılması gerekip gerekmediğine karar vermek için yapılıyor.

Filistinli insan hakları örgütü El Hak’ın direktörü Shawan Jabarin, dosyanın İsrail’in Filistinlileri topraklarından zorla çıkartarak İsrailli yerleşimcilerle yer değiştirmeye zorlandıklarını kanıtlar nitelikte olduğunu söylüyor.

İsrail Dışişleri Bakanı da belgeleri inceliyor ancak konuyla ilgili henüz yorum yapmadı.

Filistin İnsan Hakları Merkezi direktörü Raji Sourani, İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Filistin topraklarına yerleştirilmesinin özgün bir savaş suçu olduğunu söyledi. Bu şekilde Filistin topraklarının büyük kısmına el konulduğunu, Filistinlilerin mülklerine büyük zarar verildiğini ve Filistin toplumsal yapısı ve hayat tarzının parçalandığını sözledine ekledi.

Mahkemenin kurucu anlaşması Roma Statüsüne göre herkes mahkemeye delil sunabilir, ancak bu mahkemenin tam kapsamlı bir soruşturma açacağı anlamına gelmiyor.

Mahkemeden Associated Press haber ajansına yapılan açıklamada teslim edilen malzemenin inceleneceği, mahkemenin kurucu anlaşmasıyla uyumlu olup olmayacağına tam bağımsızlık ve tarafsızlıkla bakılacağı belirtildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG