Erişilebilirlik

Filistin’de Hamas ve El Fetih Ön Anlaşmaya Vardı


Filistin’deki iki rakip siyasi grup Hamas ve El Fetih, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi’ni yönetmesinin önünü açacak ön anlaşma üzerinde uzlaştı.

Anlaşmayla ilgili bazı ayrıntılar Mısır’ın başkenti Kahire’de görüşmeler sürdürüldüğü sırada açıklandı. Hamas lideri İsmail Haniye, anlaşmaya Mısır himayesinde varıldığını söyledi.

Anlaşmayla ilgili resmi açıklama yapılmadan önce konuşan üst düzey bir Filistinli yetkili, anlaşmanın başarılı şekilde uygulamaya geçirilmesi halinde El Fetih lideri Abbas’ın Gazze’yi gelecek günlerde ziyaret edebileceğini söyledi.

Batı ülkelerinin desteklediği Mahmut Abbas, Hamas’ın Gazze’yi kontrol etmeye başladığı 2007’den bu yana Gazze’ye ayak basmadı. Hamas’ın Gazze’yi kontrol altına almasına kadar, bölgede iki grup arasında uzun süre sokak çatışmaları yaşanmıştı. Hamas kontrolü, Meclis seçimlerinde El Fetih’e karşı zafer kazanmasından sonra sağladı.

Taraflar, kendi bölgelerindeki yönetimlerini sıkılaştırdıkça, uzlaşma yolu daha da tıkanıyordu. Bu anlaşma ile tıkanıklığın giderilmesine çalışılacak.

Yeni anlaşmaya göre Hamas, Gazze’yi yönetme yetkilerini Batı Şeria’daki Rami Hamdallah Başkanlığındaki hükümete devredecek.

Refah sınır kapısı el değiştiriyor

El Fetih delegasyonunun başkanı Azzam El Ahmed, Abbas’ın kontrolündeki Filistinli yetkililerin, Gazze ve İsrail arasındaki geçiş noktalarının kontrolünü 1 Kasım’dan itibaren alacağını söyledi. Ahmed, Abbas’ın Cumhurbaşkanlığı muhafızlarının Gazze ve Mısır arasındaki Refah sınırının kontrolünü de devralacağını belirtti ancak tarih vermedi.

Mısır, Refah sınır kapısını son on yılın büyük bölümünde kapalı tutmuştu. Hamas’ın Gazze Şeridi’ni kontrol etmesinden önce sınır kapısı Avrupa Birliği’nin gözetiminde Abbas’ın muhafızları tarafından kontrol ediliyordu.

Hamas yetkililerinden biri ise her iki tarafın da Avrupalı gözlemcilerin sınır geçişini kontrol etmesi konusunda uzlaşmaya vardıklarını aktardı. Bu, İsrail’in sınırdan silah kaçakçılığı yapılabileceği yönündeki kaygılarını da hafifletecek bir önlem.

Ablukanın kalkmasının önü açılabilir

Refah Sınır Kapısı’nın kalıcı olarak açılması Gazze’ye yönelik İsrail ve Mısır ablukasını sona erdirmek anlamına gelecek. Abluka Gazze’nin iki milyon kişilik nüfusunun bölge topraklarından dışarı çıkmasını ve serbest ticareti engelliyor.

Gazze’de İsrail ile ticaret yapılan dört geçiş noktasından yalnızca Kerem Şalom hali hazırda işler durumda. İsrail’e giriş yapılan Batı Şeria ile bağlantılı Erez geçişini ise yalnızca hastalar, iş adamları ve yardım görevlileri kullanıyor.

Yetkililer tarafların komiteler oluşturularak anlaşmanın diğer ayrıntılarını görüşüleceği bildirdi. Ancak geçmişte taraflar arasındaki bu tür mekanizmalar kısa sürede çıkmaza girmişti.

Komitelerden birinin Hamaslı sivillerin hangilerinin yeni hükümete katılacağını belirlemek için dört ay zamanı olacak. Diğer bir komite ise Gazze’nin Hamas tarafından kontrol edilen polis gücüne Filistin yönetimine bağlı 3 bin kadar görevli ekleyecek.

Önemli anlaşma noktalarından biri ise Hamas’ın daha önce tartışmaya açık olmadığını söylediği askeri kanadı ve cephaneliği oldu. Hamas yetkilileri El Fetihli müzakerecileri Hamas’ın askeri kanadının düşük profil sergileyeceği konusunda ikna etti. Bunun Mahmut Abbas’ı tatmin edip etmeyeceği, ya da konunun tekrar gündeme gelip gelmeyeceği bilinmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG