Erişilebilirlik

Filipinlerde Ölü Sayısı 10 Bini Geçti


Tayfunda en çok hasar gören Tacloban kenti
Tayfunda en çok hasar gören Tacloban kenti
Filipinler’de ükenin orta kesimlerinde büyük hasara yol açan tayfundan sağ kalanlar su ve yiyecek bulabilmek için dükkanları ve yardım konvoylarını yağmalıyor.

Yetkililer, Leyte ve Samar adalarında 10 binden fazla kişinin öldüğünü açıkladı. Cumhurbaşkanı Benigno Aquino ölü sayısının artabileceğini söyledi.

Kayıtlara geçen en şiddetli fırtına olan Haiyan Tayfunu, Filipinler’in iç bölgelerini vurdu. Bölgede elektrik ve iletişim hatlarında kesinti yaşandı, fırtına ağaçları yıktı, birçok yeri su basarken toprak kaymaları da meydana geldi.

Leyte ve Samar adalarında karaya çıkan Haiyan Tayfunu denizin beş metreye kadar yükselmesine yol açtı.
Tayfunun karaya yaklaşmasından önce yaklaşık 800 bin kişi evlerinden tahliye edildi. Filipinliler tayfunu “Yolanda” adını verdi. Fırtına 36 ilde 4 milyon kişinin hayatını etkiledi. Tayfunun rüzgar hızı zaman zaman saatte 300 kilometreye ulaştı
Leyte adasının başkenti Tacloban’da sokakların cesetlerle dolu olduğu, insanların yiyecek bulmak için yağma olaylarına karıştığı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler ekibinden Sebastian Rhodes Stampa, doğal felaketin yarattığı bu denli büyük hasarı en son Aralık 2004’te Hint Okyanusu’ndaki tsunami faciası sonrasında gördüğünü söyledi.


Filipinler üzerinden geçen Haiyan Tayfunu’nun, biraz zayıflasa da Güney Çin Denizi’nde yeniden güçlendiği ve Vietnam’a doğru ilerlediği kaydedildi. Tayfunun Pazar günü ulaşmasının beklendiği Vietnam’da yüzbinlerce kişinin fırtınanın güzergahı üzerindeki bölgelerden tahliye edildiği açıklandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG