Erişilebilirlik

Filipinler’de Devlet Başkanlığı Seçimini Benigno Aquino Önde Götürüyor


Filipinler’de devlet başkanlığı seçimini Benigno-Corazon Aquino çiftinin oğulları Benigno Aquino’nun kazanması bekleniyor

Filipinler’de yapılan devlet başkanlığı seçimini ülkenin siyaset tarihine damgasını vurmuş olan Aquino çiftinin oğulları Benigno Aquino’nun kazanması bekleniyor.

Halen senatör olan Aquino, şu ana kadar sayılan oyların yüzde 40’ını aldı. En yakın rakibi eski Başkan Joseph Estrada ise yüzde 26 oy topladı. Yetkililer, sandıkların yüzde 60’ının açıldığını belirtiyor.

Benigno Aquino’nun aynı adı taşıdığı babası, 1983 yılında, o zamanki diktatör Ferdinand Marcos’u devirmeye çalışırken bir suikaste kurban gitmişti. Annesi Corazon Aquino ise, liderliğini üstlendiği ‘Halkın Gücü” adlı hareket sayesinde Marcos’u 1986’da devirmeyi başardı ve Filipinler’de demokrasiyi yeniden kurdu.

Benigno Aquino, geçen yıl kanserden ölen annesinin yerine devlet başkanlığına aday olacağını açıklamıştı.

Filipinler’deki seçimde ilk kez elektronik oy kullanma makineleri kullanıldı. Ancak makinelerde çıkan sorunlar, çok sayıda seçmenin saatlerce beklemesine yol açtı. Bekleyenler arasında Aquino’nun kendisinin de bulunduğu belirtildi.

Filipinler Devlet Başkanı Gloria Arroyo ise 9 yıllık görev süresini tamamladığı için yeniden aday olamamıştı.

XS
SM
MD
LG