Erişilebilirlik

'FIFA Katar'daki İhlalleri Saklıyor'


'FIFA Katar'daki İhlalleri Saklıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Uluslararası Af Örgütü, FIFA’daki yolsuzluk skandalının, 2022 Katar Dünya Kupası’nda kullanılacak stadları inşa eden göçmen işçilerin uğradığı insan hakları ihlallerini arka plana ittiğini bildirdi.

Örgüt, Katar’ın son aylarda göçmen işçilerin haklarını iyileştirme konusunda ilerleme kaydettiğine dikkat çekti. Yeni bir ücret koruma sistemi çerçevesinde, büyük firmalar artık çalışanlarına otomatik banka havaleleriyle maaş ödemek durumunda. Bu da daha önce ödenmeyen maaşların hak sahiplerini bulmasını sağıyor.

Ancak Af Örgütü’nden Mustafa Kadri, yasada hala eksiklikler olduğunu şöyle dile getiriyor: “Katar’da sömürüye uğrayan işçilerin çoğu ufak şirketlerde çalışıyor. 3 aylık vizelerle gelip, kaçak çalıştırılanları var. Bu ufak şirketleri izlemek zor. Yasa, bu grup işçileri etkin bir biçimde kapsamıyor.”

Katar’da 1,5 milyon göçmen işçi çalışıyor. Bunların çoğunluğu kefalet olarak bilinen sponsorluk sistemiyle ülkede bulunuyor. Yani işyerleri, çalışanın hukuki durumundan sorumlu oluyor. Af Örgütü, bu sistemin, çalışanların pasaportlarına el konulması da dahil olmak üzere birçok ihlale neden olduğunu söylüyor.

Kadri, FIFA’yı sorumluluklarından kaçmakla suçluyor: “Yolsuzluk iddiaları ve FIFA yönetiminin tavrının, insan hakları ve FIFA’nın insan haklarına saygı konusundaki sorumluluğunu unutturmasından endişe duyuyoruz.”

Katar, devlet yetkililerinin FIFA delegelerine rüşvet vererek 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği hakkını kazandığı iddialarını reddediyor. FIFA Etik Komisyonu, Kasım ayında aldığı kararla, kural ihlallerinin son derece dar bir çerçevede olduğu sonucuna vardı.

İsviçre polisi, görevinden uzaklaştırılan Sepp Blatter’in aleyhindeki yolsuzluk iddialarını araştırıyor. Onlarca diğer FIFA yetkilisi de Amerika’nın açtığı davada, iddianame çerçevesinde suçlanıyor.

Amerika Adalet Bakanı Loretta Lynch, Londra’da yaptığı açıklamada, FIFA’da toptan reform yapılması çağrısında bulundu.

Sanıklardan Güney Amerika Futbol Federasyonu eski başkanı Jose Luis Meiszner, bu hafta Arjantin’de hakim önüne çıktı. Hakim, Meiszner’ın Amerikan adaletine teslim edilip-edilmeyeceğine karar verecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG