Erişilebilirlik

Fetullah Gülen: ‘ABD'den Kaçma Planım Yok’


Fetullah Gülen Reuters haber ajansına verdiği demeç sırasında.
Fetullah Gülen Reuters haber ajansına verdiği demeç sırasında.

Türk hükümetinin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçladığı Fetullah Gülen, Reuters haber ajansina verdiği demeçte, Amerika’dan kaçma planlarının olmadığını ancak Washington’ın Ankara’dan gelen iade talebini kabul etmesi halinde bu iade talebine uyacağını söyledi.

Pennsylvania eyaletinde Pocono Dağları’ndaki korunaklı konutunda Reuters haber ajansına konuşan 79 yaşındaki Gülen, Türk hükümetinin, iade edilmekten kaçmak için Kanada’ya gitmeye hazırlandığı şeklindeki iddiasını yalanladı.

Fetullah Gülen: ‘ABD'den Kaçma Planım Yok’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Gülen, “Söylentiler kesinlikle doğru değil. Eğer ABD beni iade etmeyi uygun görürse Türkiye’ye giderim” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen’in iadesi yönündeki Türkiye’nin talebinde “sonuna kadar” ısrarcı olacaklarını belirtiyor. Fetullah Gülen ise darbe girişiminde herhangi bir rolü olduğu iddiasını reddediyor. Öte yandan Türkiye’nin iade talebinde bugüne dek pek bir somut ilerleme olmadı.

Amerikalı yetkililer özel olarak, Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’a talebini doğrudan iletmesine karşın, Türkiye’nin henüz ABD Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirecek derecede yeterli kanıt sunmadığını ifade ediyor.

Bu konu iki NATO müttefiki arasındaki ilişkilerde ciddi soruna yol açıyor.

Gülen, özellikle eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in istifasından sonra, Trump yönetiminin, iadenin hayata geçirilmesine izin vermeyeceğini umduğunu söylüyor.

Rusya’yla temaslarının içeriğine dair eksik bilgi verdiği gerekçesiyle Trump tarafından daha görevinin ilk haftalarında istifaya zorlanan Flynn’in, Türk hükümeti lehine para karşılığı lobi faaliyetinde bulunduğu ortaya çıkmıştı. Flynn, Gülen’in iadesinden yana yorumlar da yapmıştı.

Gülen, Flynn için “üzüldüğünü” söyledi ancak onun ayrılışının, kendisiyle alakalı dosyaya olumlu katkı yapabileceğini söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı, Türkiye’nin iade talebi sürecinin geldiği aşamayla ilgili yorum yapmazken, Flynn’in avukatından da bir yanıt gelmedi.

Darbe girişiminin ardından yürütülen “temizlik operasyonlarında” ve OHAL altında, 50 bin kişi tutuklandı, aralarında öğretmenler, hakimler ve askerlerin de olduğu 150 bin devlet çalışanı görevden alındı.

Gülen, Erdoğan’ı gücü tekeline almak ve medya kurumlarına el koymakla eleştirdi ve onun için “diktator” benzetmesi yaptı. Gülen, Trump yönetimi ve Avrupa hükümetlerini, Türkiye’de siyasi özgürlüklerin yeniden tesis edilmesini teşvik etmede daha fazla çaba sergilemeye çağırdı.

Fetullah Gülen, “Eğer Erdoğan ABD ya da AB, Avrupa Parlamentosu’dan, ‘Yaptığın yanlış, yargı sistemin çalışmıyor’ şeklinde güçlü ses duyarsa, o zaman belki fikrini değiştirir” diye konuştu.

Avrupalı liderler, Erdoğan’ın baskıcı tedbirlerini eleştiriyor ancak Washington’ın daha sessiz kaldığı gözleniyor. Trump geçen Mayıs ayında Erdoğan’la görüşmesinde, Türk cumhurbaşkanının muhalefet ve ifade özgürlüğü konusundaki karnesinden bahsetmemişti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Revza Kavakçı Kan, hafta başında Washington’da yaptığı açıklamada, “Türkiye’de hukukun üstünlüğü hakimdir. Daha fazla güç kazanmak ya da muhalefeti cezalandırmak söz konusu değil” ifadesini kullandı.

Gülen Türkiye’de siyasi muhalefeti övdü ve Erdoğan’ı iktidardan indirmeye yönelik her türlü taze girişimin demokratik olmayan araçlarla değil, barışçıl protestolar ve seçimler yoluyla olması gerektiğini belirtti.

Fetullah Gülen, “Bir darbeyi ya da zorla hükümeti iktidardan indirmeyi asla desteklemedim” dedi.

Reuters muhabiri, Gülen’in demeci sırasında hasta göründüğü, ayaklarını sürüyerek yürüdüğü ve doktorunun hep yanında durduğunu bildirdi.

Bu arada Gülen NPR radyosuna verdiği demeçte de, “Bugüne kadar tüm darbelere karşı durdum. Orduya saygım bir yana, müdahalelere her zaman karşı oldum. Bu askerlerden herhangi birisi beni arayıp planlarından bahsetmiş olsaydı, onlara ‘cinayet işliyorsunuz’ derdim” diye konuştu.

Gülen, Türkiye’nin geleceğine dair kaygı ifade etse de “biraz umudunun” olduğunu da belirtti. Fetullah Gülen, “Bana son dileğin ne diye sorsalar, tüm bu acılara neden olan ve binlerce masuma zulmeden kişinin yüzüne tükürmek istiyorum derdim” dedi. Erdoğan’ı mı kastettiğinin sorulması üzerine Gülen, “Başkası olamaz. O zalim” yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG