Erişilebilirlik

Fethullah Gülen'e ABD'de Dava Açıldı


Fethullah Gülen, 1990'ların sonundan bu yana Pennsylvania eyaletinin Saylorsburg kasabasında yaşıyor.
Fethullah Gülen, 1990'ların sonundan bu yana Pennsylvania eyaletinin Saylorsburg kasabasında yaşıyor.

Pennsylvania eyaletinde yaşayan Gülen Cemaati’nin lideri Fethullah Gülen hakkında insan hakları suçlamasıyla dava açıldı. Associated Press ajansının haberine göre "Türk hükümetini temsil eden avukat, Robert Amsterdam" dava dilekçesini Pennsylvania’da bir bölge mahkemesine sundu.

Amerika’da daimi ikamet hakkı (yeşil kart) bulunan 74 yaşındaki Gülen, dava dilekçesine göre Pennsylvania’daki konutundan Türkiye’de, cemaatine bağlı emniyet ve yargı üyelerini kullanarak, üç kişi aleyhinde sahte delil sunmak ve bu kişilerin haksız yere hapsedilmesine yol açmakla suçlanıyor.

Amsterdam & Partners LLP şirketinin yöneticisi Robert Amsterdam ile Fox Rothschild LLP şirketinden avukat Patrick Egan, Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek davanın ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Egan davacı adlarını Bünyamin Ateş, Turgut Yıldırım ve Murat Öztürk olarak verdi ve bu kişilerin Gülen’in öğretilerine karşı çıkan bir dini grubun üyeleri olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Mehmet Doğan adlı bir kişinin öğretilerini benimseyen bu üç davacının ve birçok kişinin 'Paralel Yapı' olarak nitelenen grubun zulmüne uğradığını kaydeden Egan, şunları söyledi:

"Açtığımız davada Doğan'ın takipçilerine komplo kurulduğunu, haksız yere suçlandıklarını ve hapse gönderildiklerini, Gülen'in ve onun yardımcılarının direktifiyle bu hareketin mensuplarının yerleştirdiği sahte kanıtlarla suçlandıklarını, bu durumun ABD'nin yabancılarla ilgili haksız fiil yasasının ihlali olduğunu belirtiyoruz."

Egan, bu yasanın Amerika’da yaşayan kişilerin eylemlerinin başka ülkelerdeki kişilere yönelik insan hakları ihlallerini de kapsadığına dikkati çekti: "Yaptığımız şikayet, uygun olmayan kanıtlarla, komplo ile yerleştirilmiş kanıtlarla davacıların hapsedildiği, bu kişilerin özgürlüklerinin 20 ay boyunca ellerinden alındığı yönündedir. Bu tamamen dini inançları nedeniyle ortaya çıkmış bir hak mahrumiyetidir ve ABD'deki yabancılarla ilgili haksız fiil yasasının ihlalidir" dedi.

Türkiye’de yargı ve emniyeti yıllarca kontrolu altında tutan Gülen Cemaati, iki yıl öncesine kadar Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıyla yakın siyasi ittifak halindeydi. Ancak dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yakın çevresi ve hükümet üyeleriyle bağlantısı olduğu iddia edilen gizli ses kayıtlarının internette kimliği belirsiz kişilerce yayınlanmasının ardından AKP hükümeti ve Gülen Cemaati yollarını ayırdı. Erdoğan liderliğindeki AKP hükümeti, şimdi ‘Paralel Yapı’ olarak adlandırdıkları Gülen Cemaati’ni başta emniyet ve yargı olmak üzere, devlet kurumlarından temizlemek için büyük bir operasyon başlattı. Cemaatin adı, şu sıralarda bazı dava iddianamelerinde “FETÖ-Fetullahçı Terör Örgütü” olarak da geçiyor.

Ayrıca paralel devlet oluşturmaya çalıştığı iddia edilen cemaatle ilişkisi olan şirket ve basın yayın kuruluşları hakkında da davalar açıldı, bazılarına el kondu.

Associated Press’e konuşan Avukat Amsterdam, Gülen Cemaati’ne yönelik Amerikan mahkemelerinde yeni davalar açılacağının işaretini verdi.

Cemaate bağlı Alliance for Shared Values (AFSV)-Ortak Değerler İttifakı adlı Amerika’da yerleşik kar amacı gütmeyen kuruluş, yaptığı açıklamada davanın “demokrasi, hayırseverlik ve inançlar arası diyalogu teşvik eden ılımlı İslami bir hareketi karalama girişimi” olarak niteledi. Kuruluş, soruşturmayı da “saçma ve tuhaf” diye tanımladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG